Medicii rămân bugetari

Proiectul de functionare a spitalelor prin care personalul medical urma să nu mai aibă statut de bugetari presupunea 3 posibilitati de exercitare a profesiei: fie sa medicul să fie angajatul exclusiv al spitalului, fie să se creeze sectii private în unele spitale, în care medicii vor putea acorda consultaţii contra cost, fie să lucreze part time la spitalul de stat.Se alcătuise inclusiv o grilă de plată a medicilor, care arăta aşa: din suma totată cheltuită pentru tratarea unui pacient în regim privat, doar 20% va reveni unităţii spitaliceşti, scrie capital.ro. Diferenţa de 80% va fi distribuită medicului curant (50%) şi personalului implicat direct în tratarea pacientului respectiv (30%).

 

La începutul acestui an,acest proiect pilot de creştere a veniturilor medicilor prin permiterea efectuării de intervenţii îăn regim privat în spitalele publice trebuia să înceapă în unele spitale publice, însă, ca şi restul proiectelor, acest demers este în aşteptare.

 

Printre planurile pe care le are noul Guvern în ceea ce priveşte personalul sanitar se numără depolitizarea managementului sistemului de sănătate prin asigurarea dezvoltării carierei profesionale, pe baza unui cadru instituţional şi legislativ, fundamentat pe criterii de performanţă. Nu explică însă ce anume va presupune grila de evaluare a performanţei pe care o va aplica.

 

Executivul urmăreşte pregătirea şi atragerea de personal medical prin: asigurarea formării unui număr adecvat de categorii de personal, mai ales pentru specialităţile deficitare, reformarea rezidenţiatului în ceea ce priveşte admiterea, pregătirea şi obţinerea calificărilor de specialist si asigurarea de condiţii suplimentare/motivante, în vederea instalării de cabinete medicale în zonele defavorizate.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed