Minele de azi ale lui BĂDĂLĂU: faliment, poluare, contracte suspecte

Minele pe care Nicole Bădălău dorește să le resusciteze sunt în agonie sau au devenit istorie. La Remin Baia Mare bântuie o insolvență de 10 ani iar de ani de zile iar datoriile se adună permanent. La Băița, Hunedoara, este nevoie de noi studii pentru a se vedea dacă mineritul mai este fiabil. La Cupru Min există o întragă încurcătură cu o firmă asiatică, iar la Moldomin flutură falimentul de ani de zile iar haldele de steril inundă toată zona de la Moldova Nouă atunci când bate vântul.


„Până în august, am primele contracte. Le fac publice”, a afirmat, miercuri seară, Nicolae Bădălău, într-o emisiune la TVR 1, întrebat despre când va reîncepe mineritul în România. 
„Remin Baia Mare îi dau drumul. Acum câteva săptămâni au încercat unii să îi vândă sediul central care este în Baia Mare, o frumusețe. I-am oprit și nu vând nimic. Cupru Min – Lulescu – Moldomin va deveni a două din Europa, că metalurgie. Firma care va veni are condiția să facă metalurgie, vreo 200 și ceva de milioane. Atunci începem să contăm și noi în Europa. Mai am Băița și restul care sunt mai mici”, a precizat Bădălău.

 

În nordul țării, Compania Națională a Metalelor Prețioase și Neferoase (CNMPN) Remin SA, este în insolvență de zece ani. Înainte de 1990, aici se produceau 75% din metalele neferoase și se prelucra tot aurul României. În prezent au rămas în jur de 150 de angajați iar compania îşi desfășoară activitatea sub conducerea administratorului special (dr. av. Manuela Sîrbu) şi supravegherea administratorilor judiciari (Pareto Grup IPURL – Liliana Iancu – și Pro Insolv IPURL – Ioan Coman).

 

Din 2014 și până azi, Remin a vândut doar pirite aurifere de tip Șuior pe care a încasat 35,6 milioane de dolari. La momentul intrării în insolvență, compania avea datorii de 557,5 milioane de lei. Acestea s-au mărit și au ajuns spre 600 milioane de lei.

 

Avântul lui Nicolae Bădălău de acum în ceea ce privește Remin este demontat chiar de către Nicolae Bădălău. În urmă cu câteva zile, acesta s-a arătate foarte pesimist în legătură cu reluarea mineritului în zona Baia Mare. Obligat să răspundă la o interpelare formulată pe subiect de deputatul USR de Maramureș, Vlad Emanuel Durus. ministrul spune că Remin nu poate susține redeschiderea minelor Suior, Cavnic și Baia Sprie. „Costurile redeschiderii depind de planul investițional și de capacitatea financiară a potențialilor investitori, având în vedere faptul că Remin SĂ Baia Mare nu poate susține financiar această activitate”. Suma estimată pentru redeschiderea perimetrelor ar fi de 179 de milioane de lei.

 

 

La Băița, Hunedoara, șansele de redeschidere sunt incerte. Conform Europa FM, aici ar trebui făcute prospecțiuni și explorări, dar și un studiu de fezabilitate care să arate dacă merită să se investească în zonă. Exploatarea aurului la Băița se face din vremea romanilor. După 1990, din lipsă de fonduri, activitatea s-a oprit.

 

La Cupru Min Abrud, activitatea minieră se află într-o zonă tulbure după ce compania a semnat, în octombrie 2017, un contract pe doi ani cu o companie asiatică, pentru vânzarea concentratului de cupru în China. Jurnaliștii de la Libertatea au publicat recent o anchetă legată de conducerea companiei și relația cu China, numită rnaliștii de la ziarul Libertatea au publicat o anchetă legată de Cupru Min Abrud și relația cu China. ”Firma Merlion, pentru care a semnat contractul Wang Yan, chinezul din dosarul Shanghai declarat de SRI și de judecători „pericol la siguranța națională a României”, se pregătește să devină principalul investitor din Munții Apuseni, susțin jurnaliștii. Potrivit acestora, chinezii vor informații nu numai despre cupru, ci și despre aur și celelalte metale rare ale zăcământului de la Roșia Poieni, vecin cu cel de la Roșia Montană. Rețeaua chineză protejată de ofițeri români, s-a dovedit parte a unei afaceri de spionaj și, mai nou, de influență economică care i-a alertat pe partenerii NATO ai României.După ultimele evenimente de la Cupru Min, americanii au contactat Ministerul Economiei pe canale neoficiale, îngrijorați de turnura pe care o ia afacerea, susțin surse din minister” se precizează în articolul din Libertatea.

 

La Moldova Nouă, Moldomin este de ani buni în faliment. Din această cauză, iazurile de decantare a sterilului au rămas neexploatate, după încetarea activității. Și din acestă cauză, la orice adiere a vântului praful de steril se ridică în aer și poluează toată zona. În 2018, Comisariatul Judeţean Caraş-Severin al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat aproape 800 de controale, din care 288 planificate, iar 510, neplanificate, fiind aplicate aproximativ 170 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproape 1,3 milioane lei.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed