Ministerul Mediului vrea fonduri UE pentru managementul Deltei

Planul de management integrat pentru zona Deltei Dunării reprezintă o revizuire a planului de management al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD) aferent perioadei 2008 – 2012, întrucât acesta din urmă a expirat anul trecut. Mai mult, planul de management al RBDD pentru perioada 2008 – 2012 a precedat directivele europene ce impun alinierea la exigenţele de mediu ale Uniunii Europene, arată reprezentanţii MMSC.

 

 

Beneficiarul planului de management este Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, iar valoarea sa este de 64.577.558 lei.



Ministerul a depus proiectul la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu (AM POS Mediu), în vederea obţinerii unei finanţări nerambursabile de 58.119.802 lei din Fondul European de Dezvoltare Regională, reprezentând 90 la sută din valoarea eligibilă a proiectului. Restul sumei, de 6.457.756 lei, ar urma să fie asigurată de la bugetul de stat.

 

 

Planul de management integrat pentru zona Deltei Dunării va fi fundamentat pe legislaţia naţională şi europeană şi va include un set de date geospaţiale şi date biotice actualizate în raport cu dinamica din teritoriu a speciilor de floră şi faună sălbatică, respectiv a habitatelor naturale din zona Deltei Dunării, dar şi în raport cu actele normative aflate în vigoare.

 

 

Planul, ce va fi implementat în perioada 2016 – 2020, va cuprinde un plan de monitorizare integrat a habitatelor naturale şi a speciilor de floră şi faună de interes comunitar din cadrul RBDD.



Astfel, vor fi realizate studii de distribuţie cu realizarea hărţilor GIS aferente pentru 163 de specii de păsări, 17 specii de mamifere, 29 de specii de nevertebrate, 10 specii de amfibieni şi reptile, 22 de specii peşti, nouă specii de plante şi 27 de habitate, urmând ca pentru toate acestea să fie propuse şi anumite măsuri de conservare.

 

 

La acestea se adaugă un studiu socio-economic care să fundamenteze planul de management integrat, inclusiv evaluarea detaliată a impactului antropic asupra biodiversităţii ariilor naturale protejate vizate de proiect, o bază de date completă şi funcţională şi un set integrat de date geospaţiale realizat în conformitate cu Directiva Inspire.

 

 

Planul de management include şi conferinţe, 22 de dezbateri publice şi un eveniment de informare şi de promovare a proiectului organizat cu prilejul Zilei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării sărbătorită la data de 1 septembrie, urmărindu-se creşterea nivelului de informare şi conştientizare privind necesitatea protejării naturii cu 30 la sută.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed