Modificările aduse podului Palatului lui Teodosie nu aveau autorizație de construire. Arhiepiscopia Tomisului: ”O manipulare a opiniei publice în sensul blamării”

City managerul municipiului Constanța, Felicia Ovanesian, a anunțat că Arhiepiscopia Tomisului a efectuat, în 2007, lucrări la podul Palatului Arhiepiscopal fără a solicita vreo autorizație, relatează Agenția de presă Rador.

În replică, reprezentanții Arhiepiscopiei susțin că datele prezentate de administrația locală sunt false și vor să blameze Biserica în fața opiniei publice.

Ovanesian susține că Arhiepiscopia nu a fost sancționată pentru lucrări efectuate fără a avea o autorizație de construcție, iar în prezent nu mai pot fi date amenzi, fapta fiind prescrisă.

„Din verificările efectuate până la acest moment, nu există autorizație de construire sau nu a existat autorizație de construire pentru podul clădirii de pe Arhiepiscopiei nr. 23. Supraetajarea neautorizată a fost edificată în anul 2007 sau în jurul anului 2007. Dacă este real că lucrările neautorizate au fost realizate în anul 2007 nici măcar nu mai pot fi sancționați, este prescris dreptul de a aplica o sancțiune pentru lucrăril edificate în anul 2007“, a declarat Felicia Ovanesian.

La nivelul municipiului Constanţa, în evidenţele Primăriei, conform city managerului, pentru locaţia Arhiepiscopiei 23 nu mai există vreo autorizaţie emisă pentru construire din anul 2000 când a fost dată o autorizație ce a avut ca obiect refacerea împrejmuirii clădirii Palatului Arhiepiscopal.

În replică, reprezentanţii Arhiepiscopiei au transmis că sediul la care face referire city managerul nu a fost supretajat niciodată.

„În realitate, sediul Arhiepiscopiei Tomisului nu a fost supraetajat niciodată. Anexăm fotografii de epocă care demonstrează că acoperișul și podul clădirii a existat dintotdeauna acolo legal, de la construcția ei (1932) și cât timp a fost muzeu sau bibliotecă. Referitor la eventualele amenajări tehnice ale interiorului podului, autoritățile abilitate pot cerceta legalitatea acestora. Termenul „mansardă” a fost folosit imprecis în noaptea incendiului, întrucât la ultimul etaj al clădirii se află chiliile călugărilor (tot din 1932), despre care am avut informația inițială că ar fi fost afectate de incendiu. Acolo este mansarda (nu podul) evidențiată și în planurile de origine ale clădirii. Ele nu sunt afectate de incendiu, ci de apa folosită la stingerea incendiului, chestiune precizată deja“, se precizează într-un comunicat de presă.

În plus, susține Arhiepiscopia, primăria exagerează atunci când transmite că sunt numeroase biserici construite fără a avea autorizații de construcție.

”Referitor la bisericile din municipiul Constanța a afirmat că: <mare parte din ele sunt edificate fie fără autorizație, fie cu nerespectarea autorizației>. Anterior afirmase că: <3-4 biserici nu au autorizație>. Creșterea artificială și falsificată a numărului de biserici presupus ilegaliste este o manipulare a opiniei publice în sensul blamării și arătării cu degetul a Arhiepiscopiei Tomisului ca fiind o instituție ilegalistă, lucru care s-a mai întâmplat în comunism și alte regimuri dictatoriale”, a mai transmis Arhiepiscopia Tomisului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed