x


  • EUR
    4.7800
    USD
    4.4131
string(7) "general"

Moise GURAN: Pregătiți-vă de impact!

Până să ne facem griji de Bugetul pe 2020, haideți să inventariem bombițele lăsate de șarlatanul de la Finanțe în Bugetul pe 2019. Există o gaură încă nedevoalată mult mai mare și decât își poate imagina Consiliul Fiscal, o gaură neagră pe care nu o putem calcula exact, dar asupra căreia există câteva indicii clare că e acolo. Le inventariez cu link pe fiecare pentru detalii:

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 15.10.2019, 11:56

1. Creșterea raportată a TVA este mult mai mare decât creșterea consumului, iar asta sugerează întârzieri la rambursări, probabil de câteva sute de milioane de euro. Acest mod de a opera cu banii companiilor exportatoare este pur și simplu fraudulos. Păcăleala e oricum doar pe CASH. Pe ESA măgăria se vede, dar se vede abia prin martie anul viitor.

 

2. Proiectele cu finanțare europeană sunt mult întârziate (o spun primarii, unii chiar de la PSD), semn că nu-s bani de cofinanțare. Dar tăierea lor reduce PIB-ul. E ca și cum ți-ai tăia craca pe care stai, ca să recuperezi rumegușul rezultat din tăiere. Din exercițiul 2014-2020 România abia a atras 30% din fondurile europene alocate. Și suntem în 2019.

 

3. Creșterea pensiilor de la 1 septembrie se bazează pe o poveste de îmbunătățire a colectării cu 3,6 mld. lei în partea a doua a anului. În fapt, această poveste a fost nu numai mobilul unor creșteri (ex-ante) de pensii pentru care banii nu există, dar a și justificat ca scop amnistia ficală, prin care Ciorbea și alții ca el au scăpat de datorii uriașe. Golănii pesediste!

 

mai multe, pe moise.ro.