O furtună violentă a măturat vestul țării: Cinci oameni au murit în Timiș, iar 48 au fost răniți

UPDATE 19.25: Zeci de turiști sunt blocați în zona ghețarului de la Scărișoara, în Munții Apuseni, drumul de acces fiind blocat în urma furtunii care a doborât mai mulți copaci, informează reprezentanții ISU Alba, citați de Agerpres.

Totodată, traficul pe două drumuri naționale din Alba, din zona Munților Apuseni, este blocat duminică seara din cauza copacilor căzuți pe carosabil, iar circulația rutieră este îngreunată pe altele din același motiv, vântul puternic avariind și acoperișurile mai multor blocuri din Alba Iulia.

Potrivit Poliției, pe DN1R, între Horea și Albac, și DN 75, între Gîrda și Arieșeni, traficul rutier este blocat din cauza copacilor căzuți pe carosabil. Totodată, potrivit ISU Alba, circulația este îngreunată și pe alte drumuri, din cauza a aproape 50 de copaci căzuți pe carosabil.

Furtuna a afectat și cel puțin opt acoperișuri de bloc în Alba Iulia. În cădere, acestea au avariat mai multe autoturisme, din fericire nefiind înregistrate victime, au mai precizat reprezentanții ISU Alba.

O femeie de 63 de ani a fost rănită, duminică după-amiază, în urma unei furtuni care a avut loc în Deva, victima fiind lovită de elementele unui panou publicitar din parcarea unui hipermaket din oraș, a informat ISU Hunedoara.

„Femeia a fost preluată de un echipaj al Ambulanței, în stare stabilă și conștientă și transportată la Unitatea de Primire a Urgențelor Deva”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Anemona Doda.

În urma vijeliei, vântul puternic a dislocat cinci acoperișuri de case și blocuri din Deva și trei din municipiul Hunedoara. Alte 60 de acoperișuri ale unor case din comuna Lăpugiu au fost afectate.

19.15: Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU, Elena Maghera, 48 de persone au fost rănite, iar patru dintre morți sunt din județul Timiș.

„53 de copaci au căzut pe șosea, 48 de persoane au fost rănite, din care 6 copii”, a mai spus ea.

19.10: Premierul Mihai Tudose a transmis condoleanțe familiilor celor cinci persoane decedate, într-o intervenție la Antena3.

„A fost o urgie din câte am înțeles. Transmit condoleațe în nume personal, în numele Guvernului și multă sănătate persoanelor rănite. Din punct de vedere guvernamental, este celulă de criză la MAI, la Timișoara. Am vorbit cu domnul ministru Bodog și cu directorul spitalului de la Timișoara, care mi-a dat o veste foarte bună. Unul dintre copii care erau în stare gravă, deja a fost operat și are un diagnostic pozitiv, ca să spun așa. Nu ne putem lupta cu vremea, ceea ce putem să facem este la efecte. Toată zona medicală este în alertă, toată lumea este mobilizată, toată lumea este concentrată pe zona de răniți. Pe de altă parte, se formează echipe mixte de jandarmi și alte autorități, pentru a înlătura efectele materiale ale furtunii (…) Noi avem un buget pentru calamități și vom ajuta localitățile afectate de furtuni. Ar trebui să luăm în calcul, în anumite țări există un sistem de alertă în care operatorii de telefonie mobilă sunt obligați să trimită alertă pe telefon pentru oamenii aflați în zona afectată. Vom încerca să vedem cum se poate realiza tehnic și cât de disponibili sunt operatorii de telefonie”, a spus premierul Mihai Tudose, la Antena 3.

19.00: Meteorolog ANM, Contanța Vâlciu, a declarat, la B1 TV: „Datorită încălzirii din timpul zilei, vântul s-a intensificat destul de mult și a luat aspect de vijelie în mai multe localități din vestul țării”.

Întrebată dacă au mai fost evenimente similare în ultimii ani, ea a răspuns că „asemenea evenimente se întâmplă la schimbarea maselor de aer. Schimbarea a fost destul de bruscă. Au mai fost asemenea manifestări și în alți ani”.

Cinci persoane au murit și 27 au fost rănite, duminică, în judeţul Timiş. Două decese s-au înregistrat în Timişoara şi două la Buziaş, iar o altă femeie aflată în staţiunea arădeană Moneasa a murit, după ce a fost lovită de un copac rupt de vijelie, chiar în faţa unui hotel.

„Încălzirea globală se manifestă prin asemenea evenimente. Fenomenele la schimbarea maselor de aer sunt din ce în ce mai severe”, a mai spus meteorologul ANM.

Totodată, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a declarat că „este un dezastru” ce s-a întâmplat și că un eveniment similar nu a mai avut loc în Timișoara: „Acum orașul este funcțional”.

18.30: Președintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, un mesaj, în urma unor furtuni puternice care au avut loc în Vestul țării.

„Sunt profund marcat de evenimentele dramatice care au avut loc în cursul acestei zile în Vestul țării, unde, în urma unor furtuni puternice, mai multe persoane și-au pierdut viața, alte zeci au fost rănite și s-au înregistrat daune materiale semnificative. Transmit condoleanțe familiilor îndoliate și multă sănătate tuturor celor care au fost răniți în aceste tragice circumstanțe. Autoritățile au obligația să ia toate măsurile necesare pentru a gestiona cât mai eficient această situație de criză.”, se arată în mesajul Președintelui Klaus Iohannis.

18.15: Primarul Nicolae Robu a dat dispoziție tuturor forțelor din subordinea municipalității să asigure reintrarea cât mai rapidă în normalitate, după furtuna de duminică după amiaza, de la Timișoara.

„Am dat dispoziții ca forțele proprii ale Primăriei—Horticultura, SDM, Retim, Aquatim, Colterm, Poliția Locală, Direcția de Mediu și Direcția Edilitară — să intre în acțiune și să asigure reintrarea cât mai grabnică în normalitate. Evident, colaborăm cu ISU, Poliția Națională, Enel și celelalte instituții cu prerogative în astfel de situații”, a declarat primarul Nicolae Robu.

18.00: Potrivit Digi24, bilanțul răniților a crescut la 27, iar numărul morților ar fi ajuns la 5. Doi copii sunt în stare critică, potrivit șefului DSU Raed Arafat.

140 de pompieri intervin în mai multe zone, după ce 45 de copaci au căzut pe șosea.

17.51: Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat, la Digi24, că patru persoane au murit și 23 au fost rănite, între care și copii.

UPDATE 17.30: Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat că sunt mai multe străzi blocate, iar în mai multe zone ale oraşului, locuitorii au rămas fără curent şi apă.

„Din păcate, oraşul nostru a fost lovit de o furtună cumplită. Acum a trecut. Dar, în urma ei, am rămas cu o mulţime de străzi blocate, cu curentul şi apa întrerupte într-o mare parte a oraşului, cu clădiri cu acoperişul deteriorat sau chiar dislocat, cu copaci şi stâlpi puşi la pământ, etc., dar şi cu persoane rănite şi chiar cu deces. Am dat dispoziţii ca forţele proprii ale Primăriei -Horticultura, SDM, Retim, Aquatim, Colterm, Poliţia Locală, Direcţia de Mediu şi Direcţia Edilitară- să intre în acţiune şi să asigure reintrarea cât mai grabnică în normalitate. Evident, colaborăm cu ISU, Poliţia Naţională, Enel şi celelalte instituţii cu prerogative în astfel de situaţii. Vă rog şi pe dv, stimaţi timişoreni, să vă aduceţi aportul în acest sens”, a scris Nicolae Robu, pe Facebook.


Două persoane au murit şi cinci au fost rănite la Timişoara, în urma unei furtuni care a ținut aproximativ o oră, informează Agerpres.



Vijelia a durat mai puţin de o oră a făcut ravagii, iar rafalele puternice de vânt au atins aproape 100 de km pe oră. Astfel, au fost smulși copaci din rădăcini și fire de înaltă tensiune rupte.

Potrivit sursei citate, din primele informații, o femeie de 36 de ani din Timișoara a fost ucisă de un copac care a căzut peste ea la Grădina Zoologică. Totodată, un bărbat se afla în mașină, atunci când un panou uriaș s-a desprins și a căzut peste el.

„O femeie a decedat la Grădina Zoo, iar un bărbat, la Hotelul Baron, acesta fiind lovit de un panou publicitar care a căzut. Alte cinci persoane au fost rănite. A fost activată echipa noastră operativă care intervine dinamic la degajarea de trotuare, șosele și mașini prinse sub copaci doborâți, îndepărtarea cablurilor de curent căzute, degajarea acoperișurilor afectate”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ISU Banat, Elena Megherea.

Șefl DSU, secretarul de stat Raed Arafat, a anunţat că şi una dintre persoanele surprinse de panoul publicitar a decedat, o alta fiind rănită. Arafat a precizat că situaţia este în desfășurare, pompierii militari intervenind în mai multe zone, dar anunţă că intensitatea furtunii a mai scăzut.

Totodată, vântul deosebit de violent a lovit, din plin, și municipiul și județul Arad. Au fost smulși copaci, acoperișuri și mai multe mașini au fost avariate după ce bucăți de țiglă au fost căzut pe ele, informează Aradon.

În cartierul Gai, o salcie de 14 ani a fost pur și simplu smulsă cu tot cu rădăcinile imense din pământ. În zona Stației CFR Arad, un semafor a fost luat de vânt și aruncat pe jos. În zona INTIM, un tomberon mare a fost dus de vânt în mijlocul părții carosabile, pe strada Elena Ghiba Birta, la intrarea în sensul giratoriu. În mai toate cartierele din municipiul Arad, vântul puternic a smuls țigla de pe acoperișul caselor sau al unor blocuri, bucățile fiind proiectate pe mai multe mașini parcate în apropiere.

În județ au fost afectate de furtună mai multe localități, între care Sâmbăteni, Păuliș, Lipova și Sântana. De asemenea, drumul spre Șiria este plin de copaci căzuți pe partea carosabilă. La fel și drumul spre Timișoara.

ANM a emis a atenţionare cod portocaliu de intensificări ale vântului, care vor depăşi la rafală 90 km/h, iar trecător vor lua aspect de vijelie, cu frecvente descărcări electrice şi averse de ploaie care vor cumula izolat 15-20 l/mp. pentru judeţul Bihor şi mai multe zone din judeţele Timiş, Arad şi Caraş-Severin.

De asemenea, o atenţionare cod galben este valabilă pentru mai multe zone din judeţele Alba, Cluj şi Satu Mare.at cel puţin 30 de copaci smulşi de vânt.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed