AcasăEconomieEnergieParviz Shahbazov, ministrul energiei din Azerbaidjan, la RIGC 2022: Vom livra mai...

Parviz Shahbazov, ministrul energiei din Azerbaidjan, la RIGC 2022: Vom livra mai multe gaze

Anul acesta vom furniza gaze naturale cu 40% mai mult, adică vom ajunge la aproape 12,5 bcm (miliarde metri cubi), a declarat Parviz Shahbazov, ministrul energiei din Azerbaidjan, la RIGC.

Parviz Shahbazov a spus: “Am avut în această dimineață discuții foarte utile cu miniștrii energiei, în prezența premierului Nicolae Ciucă, despre probleme legate de securitatea energetică. Un aspect extrem de important este că am discutat despre situația pe termen scurt, mediu și lung. Și este important să nu ne gândim doar la iarna care urmează, ci în același timp să fim siguri de ceea ce se va întâmpla peste cinci sau zece ani. Deja, de mulți ani, Azerbaidjan furnizează resurse energetice pe piața europeană. Am aprovizionat Europa cu petrol și produse petroliere, recent am început să furnizăm și gaze naturale către Europa și avem planuri mari de viitor.

În ceea ce privește situația pe termen scurt și discuțiile avute deja, într-un interval de mai puțin de doi ani, am furnizat peste 16 bcm gaze naturale către UE. Dacă anul trecut am furnizat 8,2 bcm, anul acesta vom furniza cu 40% mai mult, adică vom ajunge la aproape 12,5 bcm, ceea ce înseamnă că noi facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a furniza mai multe gaze naturale către UE, ținând cont de caracterul sensibil al securității energetice în Europa și fiind conștienți de toate problemele existente în această zonă, din punct de vedere al aprovizionării cu energie. Totodată, acum discutăm foarte serios cu toți partenerii noștri, inclusiv Comisia Europeană, despre problema legată de extinderea Coridorului Sudic de Gaze. Putem să ne referim aici la ținte pe termen mediu și vrem să dublăm în următorii cinci ani aprovizionarea cu gaze naturale din Azerbaidjan către Europa. Scopul nostru este să furnizăm mai multe gaze către partenerii noștri care primesc deja gaze din Azerbaidjan și totodată să ne extindem livrările de gaze către regiuni noi, mai precis din sudul Europei către vestul Balcanilor. Desigur acest lucru nu se poate produce peste noapte. Este nevoie de consultări interguvernamentale și mai trebuie să luăm decizii investiționale corespunzătoare.  De asemenea, este nevoie să existe angajamente obligatorii pe partea de consum și pe partea de producție unde este nevoie de decizii investiționale. Tot acest pachet trebuie să fie implementat cât mai repede pentru că nu avem prea mult timp la dispoziție.

Pe termen lung, am descoperit că Azerbaidjanul, ca parte din zona Mării Caspice, are un potențial mare eolian, de 170 GW, dintre care 75 GW se află în zona apelor de mică adâncime. Am început discuții pe această tema și câteva proiecte cu diferite companii din Azerbaidjan. În prezent discutăm cu România, Georgia și Ungaria despre modalități de transport al acestuia către piață europeană”

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.