Pensionarii care primesc mai mulţi bani la pensie, în funcţie de anul naşterii


Românii vor experimenta o creștere a sumelor primite ca pensie, începând cu majorarea din septembrie, în funcție de diverse criterii precum stagiul de cotizare, categoria de muncă și anul nașterii.

După ajustarea pensiilor cu 13,8% în ianuarie, veniturile pensionarilor vor fi majorate începând cu luna septembrie, odată cu recalcularea pensiilor.

Fiecare pensionar va avea pensia recalculată luând în considerare mai mulți factori menționați anterior, rezultând astfel procente de creștere diferite de la un individ la altul. Cu toate acestea, există tabele orientative în acest sens.

Oficialii au asigurat că pensionarii vor beneficia de majorarea pensiilor începând cu 1 septembrie și nicio pensie în plată nu va înregistra o scădere. În același timp, va intra în vigoare legea pensiilor care introduce o nouă formulă de recalculare a acestora.

Noua metodă de recalculare a pensiilor va aduce creșteri la pensii pentru cei care au o perioadă îndelungată de cotizare (ideal peste 35 de ani), va diminua importanța grupelor de muncă în calculul financiar, dar nu va avantaja pensionarii care au lucrat sub 25 de ani.

Începând cu acest an, sistemul de pensii publice din România este reglementat printr-o nouă lege, Legea 360/2023.

Legea pensiilor, publicată în Monitorul Oficial pe 6 decembrie 2023, a fost adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Aceasta intră în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024, cu unele prevederi aplicabile de la începutul anului, iar majoritatea de la începutul lunii septembrie.

Potrivit noii legi, începând cu 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie, punctul de pensie fiind stabilit la 2.032 de lei.

De asemenea, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual. Stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de pensie la limita de vârstă va fi de 15 ani.

Întrebarea „Când mă pot pensiona?” este de interes pentru mulți români, fie că sunt în prezent angajați și urmează să se pensioneze, fie că sunt deja pensionați, dar anticipat.

Acum, informația despre data la care se poate accesa pensia poate fi obținută în mai puțin de un minut accesând site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, completând data nașterii și sexul.

La finalul lunii ianuarie, România avea 4,75 milioane de pensionari, cu o pensie medie națională de 2.289 de lei, în creștere cu 14% față de prima lună din 2023.

Plata pensiilor pentru luna februarie 2024 prin Poșta Română se efectuează în perioada 1-15, la domiciliul pensionarilor, iar pentru cei care nu sunt găsiți acasă, pensia poate fi ridicată de la ghișeele poștale în două zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

Pensionarii care au optat pentru plata pensiei în cont bancar sau pe card vor primi pensia în data de 12, cel târziu 13 a fiecărei luni.

Noua lege a pensiilor introduce o formulă nouă de calcul a acestora, bazată pe valoarea punctului de referință (VPR) de 81 de lei și un număr total de puncte care include punctele contributive, punctele stabilite și punctele pentru perioadele asimilate și necontributive.

Românii vor primi sume diferite la pensie, iar procentele de creștere variază în funcție de anul nașterii sau al pensionării, sexul, și alte criterii. Procentele cele mai mari de creștere sunt observate la anumite categorii de pensionari, cum ar fi cei născuți în anii 1939-1944 și 2008, precum și cei cu stagii lungi de cotizare și vârste de pensionare mai înaintate.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed