Primele reacții din industria asigurărilor după falimentul CITY INSURANCE: Vom trece și peste asta!

Timp de un an de zile, Autoritatea de Supraveghere Financiară a investigat amănunțit, împreună cu alte autorități similare din alte state, activitatea asiguratorului City Insurance.
Totodată, ASF a sesizat Ministerul Public și autorități ale statului român cu privire la faptele descoperite la această societate de asigurări. Ieri, Autoritatea impune respectarea legii și ridică autorizația de funcționare.

După acest anunț, au apărut primele reacții din piața asigurărilor.

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a anunțat că a luat notă despre decizia ASF privind City Insurance, societate care nu este membră a asociației.

  • „Impactul situației este cu siguranță important, însă piața asigurărilor RCA din România va continua să funcționeze și va depăși această situație, iar deținătorii de polițe RCA emise de către acea societate și păgubiții sunt protejați de lege prin mecanismele de protecție construite în acest sens. (..)
  • Salutăm pe această cale lansarea în dezbatere publică a proiectului de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților prin care se modifică termenul în care Fondul este îndreptățit să efectueze plăți din disponibilitățile sale către creditorii de asigurări. Această dispoziție nou introdusă este o măsură de protecție suplimentară a acestei categorii protejate de lege de consecințele insolvenței unui asigurător.”, se arată în comunicatul UNSAR.


O altă reacție
 a venit din partea Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR)
, care și-a exprimat aceeași încredere că industria asigurărilor va trece și peste acest moment dificil.

„Ne exprimăm speranța că, industria autohtonă a asigurărilor a ajuns la maturitatea, experiența și un nivel de reglementare prin care să poată trece cu bine peste efectele oricăror disfuncționalități care pot apărea la un moment dat și împreună cu implicarea de care autoritățile statului dau dovadă în acest moment, și mă refer aici și la cele două Ordonanțe de Urgență anunțate de către premier, avem certitudinea că putem gestiona acest moment într-un mod optim’, a declarat Mădălin Roșu, președintele BAAR.

Cum vrea Guvernul să rezolve criza City Insurance

Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență care să permită Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) să poată face plata despăgubirilor către asigurați imediat ce ASF retrage autorizația City Insurance și deschide procedura de faliment, fără să se mai aștepte ca falimentul să fie declarat prin decizia definitivă în instanță.

Ministerul de Finanțe a publicat miercuri, 15 septembrie, proiectul de OUG: FGA poate plăti în 60 de zile de la publicarea în Monitorul oficial a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare a asigurătorului.

O altă modificare importantă este că păgubiții care au de recuperat despăgubiri de la o firmă de asigurări intrată în faliment vor putea primi cel mult 500.000 de lei pe fiecare contract pe care îl au la o astfel de firmă în faliment. Acum, suma maximă este de 450.000 de lei și se acordă de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) per creditor, și nu pe fiecare contract de asigurare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed