Noi proceduri de contestare a amenzilor primite pentru lipsa rovignetei

Compania Naţionala de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România este organul care sancţionează conducerea pe drumurile naţionale fără o rovinietă valabilă, iar camerele de supraveghere sunt într-un număr ridicat şi repartizate pe mai multe drumuri naţionale (în special pe cele cu un trafic ridicat).

 

Revenind la titlul articolului, de ce este important să contestăm aceste contravenţii privitoare la roviniete?

 

Pentru cel puţin trei motive:

 

NADNR nu are baze de date actualizate. Cu alte cuvinte, există posibilitatea că deşi un proprietar să fi fost radiat din registrele administraţiei financiare şi de la poliţie cu privire la calitatea sa de proprietar asupra unui autoturism, CNADNR îl va sancţiona pe fostul proprietar. Ca atare, există neşansă că o persoană nevinovată să fie sancţionata pentru fapta altuia şi astfel, cel nevinovat să cumuleze o datorie ridicată din amenzile emise pe numele său pentru o calitate pe care nu o mai are (având în vedere că aceste contravenţii se emit împotriva proprietarului autoturismului şi nu asupra şoferului care conduce autoturismul).

 

Contravenţiile similare şi consecutive sunt abuzive. Astfel, există multe cazuri în care pe aceeaşi secţiune de drum se întâmplă să se circule 2-3 zile la rând sau chiar săptămânal. În astfel de cazuri,s-a considerat că nu poţi fi sancţionat de mai multe ori pentru aceeaşi faptă, motiv pentru care emiterea unor contravenţii similare şi consecutive (în unele cazuri un număr de 5-6 amenzi) este un abuz.

 

Locuitorii dintr-un oraş, comună sau sat nu trebuie să plătească roviniete. În cazul în care un oraş, comună sau sat se afla pe un drum naţional prevăzut cu o cameră a CNADNR, locuitorii din acea localitate nu trebui să-şi cumpere rovinieta pentru circulaţia în interiorul acelei localităţi (oraş, comună sau sat). Există multe cazuri în care locuitorii sunt sancţionaţi pe nedrept, deşi aceştia nu trebuie să deţină o rovinietă.

 

Cum puteţi contesta amendă pentru rovinieta?

 

Primul pas este să aflaţi care este judecătoria competenta. Odată cu aflarea competentei teritoriale, va trebui să formulaţi contestaţia împotriva rovinietei!

 

ATENŢIE! Contestaţiile împotriva amenzilor pentru rovinieta trebuie să aibă o redactare specifică!  Nu sunt aplicabile în totalitate condiţiile de la celelalte contestaţii pentru contravenţii.

 

După redactarea contestaţiei, se ataşează actele necesare şi se trimit către judecătoria competenta.

 

Judecătoria va înregistra cererea şi va stabili un termen de judecată, urmând ca la termenul de judecata să se pronunţe asupra contestaţiei formulate.

 

Unii avocaţi considera că cei care au cumulat mai multe biruri pot să plătească doar unul.”Greşit”, sar reprezentanţii „Companiei de Drumuri”. „TARIFELE DE DESPĂGUBIRE (…) CONTESTATE în instanţă până la data intrării în vigoare a prezenţei legi, se ANULEAZĂ”. Aceasta este frază care le va readuce zâmbetul pe chip zecilor de mii de şoferi prinşi fără rovinieta în ultimii ani.

 

În traducere liberă românii care au contestat amenzile primite vor fi scutiţi de plată tarifului de 28 de euro cerut până acum de Compania de drumuri şi rămân doar cu amendă de 250 de lei.

 

Potrivit CNADNR, recordman-ul în materie este un şofer care a încasat anul trecut 217 penalizări. Dacă acesta a depus contestaţii pentru fiecare dintre ele, atunci nouă lege îl scuteşte de plată a 6076 de euro.

 

Unii avocaţi merg şi mai departe susţinând că această reglementare nu se aplică doar pentru viitor ci şi pentru trecut. Se aplică sancţiunea o singură dată, 300 de lei amendă şi despăgubirea o singură dată, 28 de euro. Toate celelate sunt desfiinţate.

 

Noile prevederi vor intra în vigoare odată cu publicarea legii în Monitorul Oficial. Legea elimină cu totul tariful de 28 de euro cerut până acum de CNADNR. De asemenea, în noua lege se  prevede ca şoferii nu mai pot fi amendaţi a doua oară până când nu primesc acasă procesul verbal pentru prima contravenţie.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed