Programul lui DRAGNEA, lăsat de izbeliște? Nu se mai dau bani de doi ani

Primarii și aleșii locali din foarte multe localități din țară care au beneficiat de banii din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), inventat de Liviu Dragnea, nu au voie să mai ceară alte finanțări pentru obiective de investiții din cauza prevederilor OUG 90/2017. Din 2017, când s-au depus ultimele cereri, au trecut 2 ani, timp în care, în teritoriu, au apărut situații și nevoi noi. Deocamdată nimeni nu știe ce se va întâmpla în viitor cu acest program. Într-un document semnat de noul ministrul al Dezvoltării, Ion Ștefan, se arată că acele credite de angajament rămase neutilizate după încheierea contractelor de finanțare în perioada 2017-2020 se pot utiliza pentru finanțarea obiectivelor de investiții pentru care s-au depus solicitări în termenul legal, în anul 2017, care au fost incluse în analiza de specialitate, dar nu li s-au alocat fonduri din lipsa creditelor de angajament. Ministerul Dezvoltării efectuează relocări de sume de la bugetul de stat către obiective pentru care s-au depus solicitări de finanțare în anul 2017 și aflate în prezent în analiza de specialitate, se spune în documentul amintit. ”În ceea ce privește demararea unei noi etape a PNDL, facem precizarea că acestea se pot demara doar în condițiile unor credite de angajament cu această destinație. Cu toate acestea, menționăm faptul că în situația demarării unei noi etape de depunere de solicitări prin acest program, Ministerul Dezvoltării va promova această posibilitate în rândul unităților administrativ-teritoriale potențial beneficiare”, se mai spune în documentul semnat de Ion Ștefan.

 

Astăzi, nu avem buget pentru 2020 și nici măcar rectificarea bugetară. Așa că situația PNDL este încă inertă.

 

PNDL, pus pe picioare de Dragnea, reprezintă sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală şi are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice, în domeniile: sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport / drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport. Din totalul de alocări dintre 2008 și 2017, cele mai multe sume au ajuns la PSD, adică aproape 42%, în timp ce PNL și PDL au rămas cu aproape 20%. Comunele au beneficiat cel mai mult de pe urma fondurilor de urgență, primind 45% din bani, urmate de consiliile județene, cu 28% (o parte dintre aceste fonduri au fost redistribuite mai departe). În perioada 2009-2012, cât PDL a fost la putere, Guvernul a tras mai multe fonduri pentru administrația de aceeași culoare, iar în 2012 când USL câștigă alegerile cei mai mulți bani merg către PSD și aliați. 2016 a fost an electoral și existat o creștere vizibilă față de 2015 în termeni de alocări, chiar dacă sumele nu au atins vârfurile din 2012 sau 2014 (630 de milioane de lei, comparativ cu 830 milioane de lei și, respectiv 730 milioane de lei).

 

Făcut celebru de contractele suspecte care au fost acordate în cadrul activităţilor din program, fostul premie Viorica Dăncilă anunţa în luna februarie 2019 că PNDL-ul „a scos ţara din noroaie”.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed