PROIECT ANPC. Noi reguli pentru încheierea contractului de credit bancar

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) propune spre consultare Proiectul de Lege privind contractele de credit pentru consumatori garantate cu bunuri imobile.

Proiectul prevede că, intermediarul de credite sau creditorul oferă consumatorului informaţiile personalizate de care acesta are nevoie pentru a compară produsele de credit disponibile pe piaţă, a evalua implicaţiile lor şi a decide în cunoştinţă de cauza dacă să încheie sau nu un contract de credit. Aceste informaţii sunt oferite prin intermediul Fişei Europene de Informaţii Standardizate (FEIS).

Reglementările propuse:

Art. 11. – (1) Creditorul şi, dacă este cazul, intermediarul de credite oferă consumatorului informaţiile personalizate de care acesta are nevoie pentru a compară produsele de credit disponibile pe piaţă, a evalua implicaţiile lor şi a decide în cunoştinţă de cauza dacă să încheie sau nu un contract de credit.

(2) Informaţiile sunt oferite: a) fără întârzieri nejustificate, dar nu mai mult de 10 zile, după ce consumatorul a furnizat informaţiile necesare cu privire la nevoile sale, situaţia să financiară şi preferinţe; b) în timp util înainte că orice consumator să fie obligat printr-un contract de credit sau o oferta, dar nu mai puţin de 15 zile, astfel încât consumatorul să aibă suficient timp pentru a compară ofertele, a evalua implicaţiile acestora şi a lua o decizie în cunoştinţă de cauza; c) prin intermediul Fişei Europene de Informaţii Standardizate (FEIS), prevăzută în anexă nr. 2, ce trebuie să fie în scris, pe hârtie sau pe alt suport durabil, vizibil şi uşor de citit, fontul utilizat fiind Times New Român, mărimea de minimum 12 p. În cazul în care informaţiile sunt redactate pe hârtie, culoarea de fond a hârtiei pe care este redactat formularul trebuie să fie în contrast cu cea a fontului utilizat.

(3) Informaţiile menţionate la alin. (1) sunt redactate astfel încât să nu inducă în eroare consumatorii, prin utilizarea unor expresii tehnice, juridice sau specifice domeniului financiarbancar, prin utilizarea de prescurtări sau iniţiale ale unor denumiri, cu excepţia celor prevăzute de lege sau de limbajul obişnuit. Termenii tehnici vor fi explicităţi la solicitarea consumatorului, în scris, fără costuri suplimentare

 

mai multe, pe DIGI24

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed