Rabla 2011: Primele maşini vor putea fi casate după 15 martie

‘Sper ca săptămâna viitoare să avem adoptat bugetul Fondului de Mediu. Când apare bugetul Fondului în Monitorul Oficial, apare şi Ghidul pentru Programul ‘Rabla’. Acesta va conţine unele modificări minore. În rest programul merge la fel ca anul trecut, adică tot cu trei tichete şi tot cu 3.800 de lei fiecare. În cinci zile de la publicarea în Monitor, anunţăm sesiunea de distriuire a tichetelor către colectori şi REMAT-uri. În alte zece zile, se anunţă sesiunea de depunere a dosarelor, în alte 10 adjudecăm, iar în maxim zece zile ulterioare se tipăresc voucherele. După aproximarea mea, cam în 18-20 martie, doritorii pot să vină să caseze maşinile’, a explicat Borbely.

Acesta a menţionat că nu este vorba despre o întârziere, data de pornire a noii etape din ‘Rabla’ fiind în apropierea debutului din 2010.

‘Sper că vor fi multe maşini casate şi în 2011. Din datele pe care le am, grosul maşinilor casate în 2010 prin Rabla au fost cu o vechime de 15-25 de ani’, a spus ministrul Mediului.

Potrivit Administraţiei Fondului de Mediu /AFM/, plafonul de 190.000 de autovehicule mai vechi de zece ani casate, propus la începutul Programului ‘Rabla 2010’, a fost atins, în timp ce numărul maşinilor noi cumpărate prin intermediul acestui program guvernamental a ajuns la 63.000 de unităţi, mai mult de jumătate din numărul total de autovehicule comercializate în România anul trecut.

Astfel, până la data de 31 ianuarie 2011, au fost cumpărate prin Programul ‘Rabla’ 63.000 de maşini, dintre care puţin peste 27.000 au fost mărci produse în România.

Ultima cerere de decontare a tichetelor din cadrul acestui program, depusă cel târziu până la data de 4 februarie 2011, urmează să fie plătită până în 28 februarie.

Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, din anul 2010, a beneficiat de sesiune deschisă, începând cu data de 18 februarie 2010, şi a avut un buget total de 722 milioane lei, în scopul scoaterii din uz a 190.000 autovehicule mai vechi de 10 ani de la data fabricaţiei.

Programul s-a adresat atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice, oferind solicitanţilor din prima categorie posibilitatea achiziţionării unui autovehicul nou prin cumularea a până la trei tichete valorice, un singur asemenea bilet valorând 3.800 de lei.

Etapa din acest an a Programului se va derula după aceleaşi reguli din 2010, numărul tichetelor valorice acordate fiind tot de trei, în valoare de 3.800 fiecare.

În primă fază va fi alocată suma de 228 milioane lei, bani necesari casării a 60.000 de maşini mai vechi de zece ani, conform AFM.

Începând din acest an, instituţiile publice se vor putea înscrie în Programul ‘Rabla’, iar pentru aceste lucru trebuie să se finanţeze integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, după caz, din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, sau integral din venituri proprii.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed