Rusia anunță intrarea Belarusului în războiul din Ucraina: „Sunt motive suficiente”

Un oficial din Ministerul rus de Externe susține că Belarusul ar putea să intre în războiul din Ucraina dacă armata lui Volodimir Zelenski decide să „cucerească” orice teritoriu aparținând celor două țări.

În același timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că ţara sa trebuie să „fie pregătită” la graniţa cu Belarusul. Deocamdată, însă, un atac dinspre această ţară rămâne improbabil, relatează Reuters.

În februarie 2022, Rusia a folosit teritoriul Belarusului pentru a lansa invazia din Ucraina, iar din octombrie a desfăşurat trupe în această ţară sub pretextul unor exerciţii militare comune.

Moscova ar putea să se folosească de aliatul său pentru o nouă ofensivă

Ambele ţări au convenit între timp să îşi intensifice cooperarea militară, ceea ce a generat temeri că Moscova s-ar putea folosi de aliatul său pentru a lansa o nouă ofensivă asupra Ucrainei dinspre nord.

Într-un interviu acordat presei de stat de la Moscova, un oficial al Ministerului rus de Externe, Aleksei Polişciuk, a declarat că exerciţiile comune ale Rusiei cu Belarus sunt concepute pentru a preveni o escaladare, dar a avertizat că Minskul s-ar putea alătura conflictului din Ucraina în cazul în care Belarusul sau Rusia ar fi invadate.

„Din punct de vedere juridic, utilizarea forţei militare de către regimul de la Kiev sau invadarea teritoriului Belarusului sau al Rusiei de către forţele armate ale Ucrainei sunt motive suficiente pentru un răspuns colectiv”, a declarat Polişciuk pentru agenţia de presă TASS.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat miercuri că ţara sa trebuie să „fie pregătită” la graniţa cu Belarus, deşi până acum spune că a văzut doar „declaraţii de forţă” venite dinspre vecinul său nordic.

„Înţelegem că, în afară de declaraţii de forţă, nu vedem nimic puternic acolo, dar cu toate acestea, trebuie să fim pregătiţi atât la graniţă, cât şi în regiuni”, a spus Zelenski, în condiţiile în care Moscova încearcă să îşi relanseze invazia care se clatină de luni de zile.

Castorii, în ajutorul ucrainenilor

Pădurile dese şi mlaştinile înşelătoare din zona de frontieră sunt păzite de brigada de apărare teritorială Volin, una dintre sutele de unităţi ucrainene recrutate din rândul localnicilor dispuşi să îşi apere comunităţile. Soldaţii şi ofiţerii din cadrul unităţii au declarat pentru Reuters că iarna neobişnuit de blândă le-a oferit un avantaj tactic considerabil.

Joi, pe kilometri întregi în jurul graniţei din nord-vest a Ucrainei cu Belarusul, se întâlneau râuri revărsate, noroi gros şi câmpuri inundate de apă, ceea ce face ca deocamdată să rămână puţin probabilă perspectiva unui atac rusesc care să vină de peste graniţă, în ciuda avertismentelor recente de la Kiev, scrie Reuters.

„Pe terenul propriu, totul ne va ajuta să îl apărăm – peisajul, o mulţime de râuri, care au ieşit din matcă anul acesta”, a declarat Viktor Rokun, unul dintre comandanţii adjuncţi ai brigăzii Volin. Câmpurile şi vegetaţia din jurul său erau cufundate în bălţi tulburi de apă rece.

Purtătorul de cuvânt al unităţii, Serhi Hominski, spune că un ajutor nesperat pentru a face terenul impracticabil a venit de la un aliat mai puţin aşteptat: populaţia locală de castori. „Când îşi construiesc barajele, în mod normal, oamenii le distrug, dar anul acesta nu au făcut-o din cauza războiului, aşa că acum este apă peste tot”, a spus el.

Avetismentul lui Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat marţi că Rusia îşi „adună forţe pentru o nouă escaladare” a războiului, după aproape 11 luni de ostilităţi între cele două ţări. La rândul său, generalul ucrainean Valeri Zalujni, comandantul Statului Major al armatei ucrainene, avertiza, în decembrie, că una dintre posibilele direcţii ale unui nou asalt ar putea fi Belarusul, unde armata ucraineană estimează prezenţa a 15.000 de soldaţi ruşi, în timp ce analiştii militari au estimat numărul lor ca fiind între 10.000 şi 12.000 de oameni.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri