Sancțiunile impuse Rusiei lasă răni: Gigantul Sovcomflot și-a vândut cel puțin o zecime din flotă

0

Cea mai mare companie de transport maritim din Rusia, Sovcomflot, și-a vândut o parte importantă din flotă pentru a-și plăti datoriile, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, și, în cele din urmă, de a reveni pe piețele internaționale odată ce sancțiunile vor fi ridicate, scrie Financial Times.

Potrivit unor surse citate de publicația amintită, compania a vândut cel puțin 20 de nave, adică aproximativ o șesime din flotă. Compania rusă spune că a vândut doar 12 nave. Neplata datoriilor ar fi afectat reputația companiei în fața Shell și Total, care își închirează navele.

Unii analiști avertizează că industria petrolieră a Rusiei se va asemăna din ce în ce mai mult cu cele din Iran și Venezuela, care se bazează pe o „flotă întunecată” de nave care operează în afara piețelor internaționale. Aceste nave opresc semnalele de localizare, se înregistrează sub steaguri false și folosesc companii-fantomă.

Sovcomflot a fost fondată în 1988 și a devenit cea mai mare companie de transport maritim din Rusia, cu o flotă de 122 de nave la sfârșitul anului trecut, din care puțin mai puțin de jumătate transportă țiței.

Guvernul Rusiei deține 82,8% din companie.