Se apropie DEZASTRUL în industria românească. Doi ani de prăbușire continuă

Dinamica anuală a producției industriale a scăzut de la aproape 15% la minus 6,4% în doar doi ani de zile, conform analizei datelor prezentate de Institutul Național de Statistică.  Conform ultimelor comunicări, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 6,4%, din cauza declinului industriei extractive (-7,4%), producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,7%) şi industriei prelucrătoare (-4,4%). În primele șapte luni ale acestui an, producţia industrială a scăzut, atât ca serie brută, cu 0,9%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 1,4%, faţă de perioada similară a anului trecut. Scăderea producţiei industriale ca serie brută a fost determinată de declinul înregistrat în cele trei sectoare industriale: industria extractivă (-1,5%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1,1%) şi industria prelucrătoare (-0,8%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, evoluţia producţiei industriale a fost cauzată de scăderile înregistrate de industria extractivă (-1,5%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1,2%) şi industria prelucrătoare (-0,8%).

 

”PSD a INGROPAT sectorul industrial! În doar doi ani de zile dinamica producției industriale s-a prăbușit de la 15% pe an la -6.4% pe an. Este exact rezultatul pe care l-am estimat ca urmare a implementarii programului de guvernare al PSD. Viorica iți CER să ieși și să le explici public românilor cum poate cineva care a ÎNGROPAT sectorul industrial să fie președintele României”, susține senatorul Florin Cîțu.

 

 

Sursa: Florin Cîțu/Facebook.

 

Fostul strateg economic al PSD, Cristian Socol, susține că contagiunea problemelor din Germania, Franța și Italia începe să se manifeste și în România. ”Soluția: intrarea și pe piețe terțe UE. Pe lângă pasul bun prin extinderea schemelor de ajutor de stat”, a spus Socol. Producţia industrială germană a scăzut în iulie mai mult decât era de aşteptat, întrucât tensiunile comerciale dintre Washington şi Beijing, dar şi încrederea slabă a investitorilor au continuat să influențeze cea mai mare economie europeană, scrie Bloomberg. Producţia din Germania, economie care se bazează pe export, a scăzut cu 0,6% în iulie faţă de luna anterioară, în timp ce comenzile pentru bunuri germane au scăzut în iulie cu 2,7% faţă de iunie, ca urmare a cererii globale scăzute, ceea ce creşte riscul ca Germania să fie lovită de o recesiune odată cu scăderea comenzilor industriale. Producţia industrială din Franţa a crescut sub aşteptări în iulie 2019, cu o rată lunară de 0,3%, după o scădere de 2,3% în luna precedentă, iar declinul anual s-a accelerat până la 0,2%, de la 0,1% în luna anterioară. Producţia din industria prelucrătoare a scăzut cu o rată anuală de 0,3%, după o scădere de 0,7% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,3%, iar producţia de energie a crescut cu o rată anuală de 0,4%, după o creştere de 2,8% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 0,4%. Producţia industrială din Italia a scăzut peste aşteptări în iulie 2019, cu o rată lunară de 0,7%, după o scădere de 0,3% în luna precedentă, iar declinul anual s-a temperat până la 0,7%, de la 1,2% în luna anterioară. Producţia din industria prelucrătoare şi-a temperat declinul anual până la 1,3%, de la 1,8% în luna precedentă, în condiţiile unui declin lunar de 0,7%, iar producţia de energie a crescut cu o rată anuală de 6,4%, după o creştere de 5,3% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 0,8%.

 

Analistul Iancu Guda susține că prețul aurului a crescut pe bursele internaționale cu 26% în ultimul an, aproape de 1.525 USD, cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani. ”Aurul este catalogat de către investitori drept un “activ sigur”, preferat în special atunci când sentimental de încredere în perspectivele economiei scade. Nu este o întâmplare, deoarece sunt foarte multe cutremure în economia globală: producția industrială scade la minimul ultimului deceniu în marile economii; războiul comercial dintre SUA & China creează multă incertitudine; populismul pe datorie dezechilibrează finanțele multor economii iar curba randamentor s-a inversat în SUA (întotdeauna asociată cu venirea recesiunii în maxim un an de fiecare dată în ultimul secol) iar prețul imobiliarelor a depășit maximul din 2006!” a spus Guda.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed