SENTIMENTUL de DIMINEAŢĂ: Cât de înşelătoare va fi revenirea de azi la Bursă? În caz că va fi vreuna

N-ar prea mai avea cine să vândă la noi, dar loc de noi pierderi întotdeauna se găseşte.

„O anumită revenire este de aşteptat şi pe piaţa noastră, dar, fie că aceasta va dura mai mult  sau mai puţin de câteva ore, nu trebuie uitat că sentimentul general este negativ cu starea de pre-default (default = incapacitate de plată) care bântuie prin Europa dar şi prin America“, a declarat Sergiu Mandiş, director de tranzacţionare al casei de brokeraj Fairwind Securities, pentru Money.Ro.

Ieri părea că s-au îmbulzit toţi să vândă panicaţi. „Pe căderea asta merită să cumperi, măcar pentru că s-ar putea să nu mai aibă cineva mare lucru de vândut“, completează Sergiu Mandiş, mai mult sau mai puţin în glumă.
Cel puţin, tendinţa de creşrtere din ultimele 36 de luni pare să fie în viaţă.

Auspiciile internaţionale sunt optimiste pe pieţele contractelor la termen (futures, v.Bloomberg ) pe principalii indici europeni, ca şi în America unde momentul adevărului îl vor arăta contractele futures pe indicele american S & P, după prânz.

Şi să repetăm „DIDACTICELE“:…

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societătile de Investiţii Financiare – SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia, iar FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

SUPORTURILE sunt minime anterioare relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri de preţ până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (cel puţin peste 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

O variantă a articolului a apărut şi în Money.ro

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed