AcasăEconomieAutoSiguranța mașinii este un aspect important în orice anotimp

Siguranța mașinii este un aspect important în orice anotimp

Printre multele sfaturi oferite atât de autorități cât și de experții auto se numără și cele prinvind anvelopele auto, de lametode de mentenanță a acestora și până la schimbarea lor o dată cu începerea unui nou sezon sau când observamcă acestea devin prea uzate iar mașină nu mai oferă aceeași performanță și nu se mai controlează la fel de bine. Prin realizarea acestui schimb obținem numeroase avantaje, de la funcționarea mai facila a mașinii și o performanță mairidicată până la un nivel de siguranță mai ridicat și chiar economii, în special în ceea ce privește consumul de combustibil dar și uleiuri de motor sau de frână.

De la primele modele de mașini și până în prezent, asemeni altor piese și sisteme, și anvelopele au suferit numeroase modificări în ceea ce privește materialele din care sunt realizate și modelelel de pe suprafețele exterioare, acele cute, canale și lamele, care au un rol foarte important în comportamentul unui autovehicul pe suprafețele pe care mergem. 

În prezent, putem spune că anvelopele sunt împărțite în 3 mari categorii: anvelope de vara, anvelope de iarna șianvelope all-season, care reprezintă o combinație a primelor 2 categorii și care pot fi astfel utilizate atât vara cât șiiarna, rezistând la condițiile meteo și oferind beneficiile dorite, până într-un anumit punct, vorbind aici desigur despre cele de calitate bună.

Putem achiziționa anvelope iarna din multe magazine care se ocupă cu vânzarea de piese auto. Experții ne sfătuiesctotuși să le alegem din timp astfel încât să evităm aglomerația ce poate apărea la început de sezon rece dar și pentru a putea obține diverse reduceri sau oferte speciale, care apar deseori în sezonul cald, așa cum pentru anvelopele de vara exista oferte în sezonul rece. Astfel, se pot realiza și ceva econimii în ceea ce privește achiziția acestora.

Foarte multe modele de anvelope pot fi găsite la cei de la Elite Tires

Distribution, atât de vara, de iarna dar și all-season, pentru orice timp de mașină și desigur, la cele mai bune preturi. De la ei putem obține atât anvelope simple cât și seturi de anvelope cu tot cu jante, acestea din urma având un preț mai mare, în mod clar, dar și avantajul că se pot schimba mai ușor. De asemenea, și durata de viață a acestora este prelungita, dat fiind faptul că folosim un singur set de jante și anvelope doar pentru un anumit sezon și nu pentru întreg anul. Astfel, că un scurt exemplu, o dată ce iarna a trecut, înlocuim anvelopele de iarnă cu cele de vară, le spălam, împreună cu jantele, iar până anul viitor, vor fi în siguranță, la loc ferit de diversele intemperii care le pot afecta.

Unul dintre cele mai importante aspecte pentru care este nevoie să alegem anvelope de calitate este nivelul de siguranță pe care îl oferă mașinii noastre. Fie că avem o mașină nouă, performantă, rapidă sau una veche, second-hand, cu o viteză maximă destul de mică, accidentele se pot întâmplă oricum. Și nu de puține ori, și iarna dar și vara, ne aflam în situații în care trebuie să fim cu adevărat atenți la drum, când ploua sau ninge abundent, când bate vântulsau viscolește zăpadă. Iar atunci când avem montate anvelope de calitate, este mult mai ușor să controlăm mașină șinu doar atât, aceasta este și mai stabila pe strada și în linie dreaptă dar și în viraje.

Așadar, câteva dintre aspectele importante ale unor anvelope de calitate sunt posibilitatea mai buna de frânare, stabilitatea mașinii precum și o durata de viață mai mare a acestora precum și a sistemelor de frânare, care fac partedin ansamblul rotii. Daca alegem alaturi de anvelope și jante de aliaj, care conduc și degajează mai eficient căldurărezultata din frânare, obținem rezultate și mai bune. Este indicat, acolo unde vorbim strict despre anvelope de sezon, să înlocuim anvelopele de vară cu cele de iarnă atunci când temperaturile încep să scadă în mod constant sub 7 grade Celsius, unde anvelopele de vară devin oarecum rigide și practic, nu alunecă pe asfalt, derapând. 

Un timp maxim la care se recomandă inclocuirea anvelopelor vechi cu altele noi este de 10 ani. Desigur, asta dacăluăm în considerare utilizări în condiții normale, doar pe drumuri asfaltate și nu zilnic, pentru multe ore ci mai degrabăperiodic. Desigur, când anvelopele ajung într-o stare de uzură destul de avansată, acest lucru vă deveni vizibil înfrânare, accelerare, viraje dar și controlul mai greoi al mașinii. 

Astfel, dacă vorbim despre o mașină personală pe care o folosim să ieșim în oraș, la cumpărături sau într-o zona de tara, aproape de noi și cu care nu realizam alte drumuri lungi zi de zi, durata de viață a unei anvelope poate fi chiar mai mare, daca nu luam în considerare și accidente precum o până dar daca însă vorbim despre o mașină utilizatăzilnic, pentru câteva ore bune, pe distante lungi și în diverse condiții, pe diverse drumuri, este bine că anvelopele săfie schimbate chiar și după 4 sau 5 ani, aici fiind vorba mai ales despre mașini ce aparțin de firme sau chiar personale, utilizate în sarcini pentru muncă sau de ce nu, personale, unde este nevoie de cât mai multa eficiență. Astfel, deși investiția este una mai mare, trebuie făcută astfel încât și rezultatele să fie cele dorite.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.