Sinteză NewsIn – G20 creează o „nouă ordine mondială” şi atacă paradisurile fiscale

Măsurile luate de G20 ar urma să permită injectarea a 5.000 miliarde de dolari în economia mondială până la sfârşitul lui 2010, potrivit lui Gordon Brown.

Liderii principalelor economii s-au reunit pentru "a face faţă celei mai mari provocări apărute în economia mondială în vremurile moderne", potrivit comunicatului final, mult mai agresiv şi concret decât la majoritatea reuniunilor de acest gen.

Ei au decis triplarea resurselor FMI la 750 miliarde de dolari, permit FMI să emită Drepturi Speciale de Tragere (DST) în valoare de 250 miliarde de dolari şi să vândă aur, totul reprezentând un total de 1.100 miliarde de dolari. De asemenea, G20 va aloca 250 miliarde de dolari pentru susţinerea comerţului internaţional.

Va fi publicată o listă cu paradisuri fiscale, imediat, de către ODCE, pentru descurajarea evaziunii fiscale, lucru cerut de Germania şi Franţa. "Era secretului bancar a trecut", potrivit comunicatului.

Ţările din G20 au convenit să aplice "noi reguli" privitoare la salariile şi bonusurile liderilor la nivel mondial.

Un conflict a apărut în ultimele zile între ţările europene, doritoare să se aplice prioritar o reformă a reglementării financiare, şi SUA, care doreau noi angajamente de relansare din partea partenerilor lor, însă aceste divergeneţe nu apar în comunicatul final.

Premierul britanic consideră că summitul a marcat apariţia unei "noi ordini mondiale" în urma crizei economice, salutând "ziua în care lumea s-a unit pentru a combate recesiunea". "Plecăm de la principiul că prosperitatea este indivizibilă, că o creştere, pentru a fi durabilă, trebuie să fie împărţită. Credem că singura bază sigură pentru o globalizare sustenabilă şi creşterea prosperităţii pentru toţi este o economie deschisă, bazată pe principiile de piaţă, pe reglementare eficientă şi pe instituţii mondiale solide", potrivit comunicatului.

Majoritatea liderilor s-au declarat foarte mulţumiţi de rezultate. Statele Unite au salutat angajamentele "remarcabile" asumate de liderii din G20 joi, iar cancelarul german Angela Merkel a spus că s-a ajuns la un "compromis istoric în condiţiile unei crize ieşite din comun". Preşedintele francez Nicolas Sarkozy s-a declarat "mulţumit" de rezultatele înregistrate la summitul G20 în materie de reglementare a sistemului financiar internaţional, "rezultate dincolo de ce ne puteam imagina".

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a salutat rezultatul "mai ambiţios decât se aştepta". "Dacă priviţi concluziile summitului, este corect să spunem că sunt mai ambiţioase decât ne aşteptam", a declarat Barroso, după summit. Ele sunt rezultatul unei "munci asidue" şi al unei "acţiuni colective", care vor permite repunerea economiei mondiale "pe picioare" în următoarele luni.

Manifestaţiile anti-G20 au fost limitate, protestatarii fiind ţinuţi la distanţă de centrul de expoziţii Excel, unde a avut loc summitul. Zeci de persoane au fost reţinute miercuri, iar un trecător a decedat, tot miercuri, în condiţii încă neelucidate.

Bursele au reacţionat pozitiv în faţa demonstraţiei de unitate a liderilor, încheind în creştere cu peste 4% la Londra şi 5% la Paris.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed