STUDIU: ”Creşte riscul de propagare a virusurilor” prin contactul dintre oameni şi animalele sălbatice

În timp ce coronavirusul continuă să domine titlurile, întrebarea dacă bolile infecţioase pot fi asociate schimbărilor de mediu se menţine. Cercetătorii au relevat că exploatarea animalelor sălbatice de către oameni prin vânătoare, comerţ, distrugerea habitatului şi urbanizare facilitează contactul dintre cele două părţi şi creşte riscul de propagare a virusurilor, relatează miercuri Press Association.

 

Un studiu publicat în Proceedings of the Royal Society B oferă noi dovezi pentru evaluarea riscului de răspândire la diverse specii de animale. Totodată, evidenţiază modul în care procesele care stau la baza declinului populaţiilor de animale sălbatice permit de asemenea transmiterea virusurilor de la animale la oameni.

 

Autoarea principală a studiului este Christine Kreuder Johnson, directorul proiectului USAID Predict al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională şi director la EpiCenter for Disease Dynamics din cadrul One Health Institute, un program al Facultăţii de Medicină Veterinară al Universităţii din California, Davis.

 

„Răspândirea virusurilor de la animale este un rezultat direct al acţiunilor noastre care implică animalele sălbatice şi habitatul lor. Consecinţa este că ele ne transmit virusuri. Aceste acţiuni ameninţă simultan supravieţuirea speciilor şi cresc riscul de răspândire. În urma unei convergenţe nefericite a mai multor factori, acest lucru duce la genul de situaţie nefericită în care ne aflăm acum”, a declarat ea.

 

Articolul integral pe ȘTIRI PE SURSE

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed