Surprize mari în dosarul CITY INSURANCE! Autoritățile au găsit urme în Barbados și Cayman

City Insurance, cel mai mare jucător din piața din România, cu peste 3 milioane de polițe încheiate și o cotă de piață de 45%, companie care deține 20% din piața totală a asigurărilor, riscă să-și piardă licența și să intre în faliment pentru că nu are în conturi capitalul minim, adică 150 milioane de euro.

Valentin Ionescu, directorul general al Direcței Asigurări – Reasigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a dezvăluit într-un interviu acordat în exclusivitate pentru GÂNDUL FINANCIAR ce surpriză au avut anchetatorii când au cerut informații despre conturile City Insurance de la Autoritatea Federală din Elveția și cum au „ratat” să observe lipsa banilor trei mari auditori.

ASF a început investigații ample încă din vara anului trecut, spune Valentin Ionescu. Autoritatea a  apelat la alte instituții din afara Uniunii Europene, unde această companie avea reasigurare. Este vorba despre două autorități din paradisuri fiscale: Cayman și Barbados. Directiva europeană în domeniu permite, dacă se respectă ratingul, ca un asigurator din România să se reasigure și în aceste paradisuri fiscale.

„Am schimbat informații cu autoritatea din Cayman, am schimbat informații cu autoritatea din Barbados, care ne-au ajutat să descoperim că și pe partea de reasigurare erau probleme. În același timp, în urma controlului pe care ASF l-a început în prima parte a lunii mai – și tocmai ce a fost finalizat -, am descoperit alte disfuncționalități în activitatea companiei care vor fi prezentate când acest control va fi valorificat”, a mai spus Valentin Ionescu.

Compania olandeză I3CP a promis, între timp, să asigure pentru City Insurance lichiditatea de care era nevoie pentru capitalul minim de lucru, 150 milioane de euro, dar acești bani nu au intrat nici în ceasul al doisprezecelea în conturile companiei.

„Legislația este foarte clară. Sunt doi indicatori foarte importanți în solvabilitatea unei astfel de companii: dacă se încalcă primul indicator – SCR-ul sau capitalul de solvabilitate – companiei i se dă un plan de măsuri. Mai grav, dacă se încalcă și MCR-ul – capitalul minim de lucru, compania are trei luni la dispoziție, termen pe care ASF l-a dat deja la începutul lunii iunie să își restabilească indicatorul MCR. Pe 6 septembrie s-au împlinit aceste luni. Ca urmare, pe data de 7 septembrie administratorul temporar al societății și cel care conduce societatea ne-a informat că în contul societății nu s-au vărsat banii necesari din partea acestui investitor sau din partea oricărui alt investitor sau acționar. Deci nu există acei bani în conturile societății în acest moment și nu a fost restabilit acest indicator care obligatoriu trebuie restabilit – potrivit legii – în acest termen de trei luni”, a spus Valentin Ionescu.

ASF trebuie să ia o decizie în această săptămână și toată lumea se întreabă ce se va întâmpla dacă acestei companii i se va retrage autorizația și i se va cere falimentul. Este o situație complicată care vine la câțiva ani după alte două falimente de răsunet din piața asigurărilor: Astra și Carpatica.

În acest moment, City Insurance, companie cu afaceri de 400 milioane de euro şi lider al pieţei locale de asigurări, se îndreaptă cu paşi repezi spre faliment, după ce compania nu a primit de la investitorul olandez I3CP suma de 150 milioane de euro pentru restabilirea necesarului de capital minim.

„Primele suspiciuni cu privire la această situație mi-au fost semnalate imediat ce am preluat mandatul, în februarie. Practic, din martie am avut primele semne de întrebare cu privire la inexistența contului și a banilor. Am demarat verificările necesare, am apelat la autoritățile europene – Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) și la Autoritatea Federală din Elveția care ne-a răspuns după mai bine de o lună și jumătate, mai precis în aprilie, după ce au făcut propriile investigații, la banca respectivă din Elveția, că nu există acel cont și nici acei bani și că nu au avut o relație cu această societate niciodată. Mai mult, ne-au indicat și alte elemente care erau pe extrasele de cont ca fiind nelalocul lor, cum ar fi adresa de email a băncii”, a declarat în exclusivitate pentru GÂNDUL FINANCIAR Valentin Ionescu (ASF).

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed