TEODOROVICI pune mâna pe Vamă. ANAF este tot mai slabă

Guvernul va înființa Autoritatea Vamală Română, organ de specialitate al administraţiei publice centrale în domeniul vamal, instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Finanțelor, condus de Eugen Teodorovici, coordonator terțiar de  credite, finanţată de la bugetul de stat prin bugetul Finanțelor. Conform unui proiect de Orodnanță a Guvernului pentru reglementarea unor măsuri în domeniul competenței de control a Finanțelor, autoritatea elaborează reglementările vamale care sunt în competența României în calitatea sa de Stat Membru al Uniunii Europene, asigură administrarea impozitelor, taxelor şi altor venituri bugetare date prin lege în competenţa sa, aplică politica şi legislaţia vamală, respectiv, fiscală în domeniul supravegherii produselor accizabile, exercită atribuţiile de autoritate vamală şi controlul operativ şi inopinat privind prevenirea, descoperirea şi combaterea oricăror acte şi fapte care au ca efect frauda vamală și fiscală, precum şi a altor fapte date prin lege în competenţa sa.

Autoritatea preia de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi unităţile subordonate acesteia, care se reorganizează prin divizare parţială, activitatea, posturile şi personalul structurilor vamale, respectiv Direcţia Generală a Vămilor din cadrul aparatului propriu al Agenţiei, direcţiile regionale vamale şi birourile vamale de interior şi de frontieră din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice.

Autoritatea Vamală Română va fi condusă de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului finantelor publice.

În activitatea sa, președintele este ajutat de un secretar general, înalt funcţionar public, numit în condiţiile legii și care îndeplineşte atribuţiile prevăzute la art. 61 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Activitatea Autorităţii la nivel teritorial se exercită prin intermediul direcțiilor regionale vamale, structuri fără personalitate juridică ce funcționează în cadrul Autorității.

În cadrul direcțiilor regionale vamale funcționează birouri vamale de interior și/sau de frontieră.

În cadrul birourilor vamale de interior se pot înființa puncte vamale, prin ordin al președintelui Autorității.

Achiziţiile de echipamente, bunuri şi servicii din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, necesare Autorității, se realizează de către Ministerul Finanţelor Publice, punându-se la dispoziţia acesteia cu titlu gratuit, în condițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2017 privind înființarea Centrului Național pentru Informații Financiare, cu modificările și completările ulterioare.

Conform notei de fundamentare a actului normativ amintit, ordonanța urmareşte să stabilească cadrul legal pentru acordarea mandatelor de reprezentare în instanţă şi în raport de instituţia nou înfiinţată, întrucât există premisele ca reprezentarea uneia dintre cele doua instituţii să fie realizată de către cealaltă în anumite situaţii. Cu titlu de exemplu, menţionăm situaţia în care consilierii juridici din cadrul Autoritaţii sau unităţilor teritoriale ale acesteia să solicite instanţelor de judecată anumite drepturi de natură salarială în contradictoriu cu Autoritatea Vamală Română, situaţie în care nu s-ar putea asigura reprezentarea de specialitate a acestei autorităţi din motive de conflict de interese.

Organizarea, atribuţiile, modul de funcționare, numărul maxim de posturi al Autorității se aprobă prin hotărâre a Guvernului în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței.

 

Money.ro a scris că Ministerul Finanțelor a preluat segmente tot mai mai multe din ANAF astfel încât Fiscul a devenit din ce în ce mai diluat.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed