AcasăEconomieTransportTramvaiele noi, cumpărate de PMB, zac în depou. Explicația lui Nicușor Dan:...

Tramvaiele noi, cumpărate de PMB, zac în depou. Explicația lui Nicușor Dan: „Toată lumea o să fie mulțumită”

Cele 15 tramvaie, cumpărate de Primăria Municipiului București în urmă cu câteva luni, din lotul de 100, zac în și acum în depou. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, nu știe când vor fi puse acestea în circulație.

Primul tramvai din acest lot a venit în luna iunie, iar de atunci municipalitatea încearcă să facă recepția. Inițial, Nicușor Dan a anunțat că tramvaiele vor intra în circulație în septembrie.

Într-o conferință de presă, Nicușor Dan a declarat, marți, că se lucrează la hârtii, dar nu a mai dat un termen, când vom vedea tramvaiele în circulație.

„Este o chestiune care nu ține de tramvaie, ci de hârtiile care trebuie făcute. A fost o ofertă pe care Astra a făcut-o când achiziția a fost demarată în 2018. Un tramvai are cam 20.000 de componente. Piața s-a schimbat de atunci și pentru orice modificare pe care au făcut-o față de oferta depusă trebuie să existe o aprobare și de la Autoritatea Feroviară și de la noi, ca achizitor. Asta înseamnă un mare circuit de hârtii care s-a realizat în mare măsură până în acest moment”, a declarat Nicușor Dan.

Discuțiile despre punerea tramvaielor în circulație sunt în toi

Mai mult, Nicușor Dan a menționat că luni dimineață a avut o primă discuție cu cei de la Astra, încă una mai pe seară, iar o nouă discuție va avea loc miercuri.

„Toată lumea se așteaptă ca finalul acestei evaluări pe care o face exclusiv comisia de recepție să fie unul fericit și toată lumea o să fie mulțumită. Astra își va lua banii, vor continua să livreze, noi o să avem tramvaiele”, a declarat Nicușor Dan.

Tramvaiele costă 200 de milioane de euro

Primăria Capitalei a semnat în mai 2021 contractul cu Astra Arad pentru furnizarea a 100 de tramvaie, în valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, din bani europeni.

Contractul prevedea furnizarea primului tramvai în august 2022, urmând ca, începând de la momentul livrării prototipului, să fie furnizate câte patru tramvaie în fiecare lună.

Potrivit unui comunicat transmis de STB, după semnarea contractului de furnizare, noile tramvaie au următoarele caracteristici:

Au o capacitate totală de 322 de locuri, dintre care 56 pe scaune, precum și un loc special amenajat în salon pentru fotoliile rulante și landourile pentru copii.

Ușile, zonele de acces și trecerile asigură accesul călătorilor cu nevoi speciale (dizabilități locomotorii și/sau mobilitate redusă) pe platforma special destinată, dar și a celorlalți călători pe toată lungimea vagonului. Tramvaiul este prevăzut cu buton de semnalizare a intenției de acționare a rampei atât la interiorul, cât și la exteriorul vagonului, precum și semnalizare la bord pentru conducătorul de vehicul. Trapa (rampa) este rabatabilă sau culisantă cu acționare manuală cu sistem de protecție împotriva plecării tramvaiului cu trapa deschisă.

Sunt dotate cu cinci uşi duble, cu sistem antistrivire, ceea ce asigură transferul ușor al călătorilor la urcare și coborâre, fără obstacole sau zone înguste în dreptul ușilor de acces.

Din punct de vedere al confortului, tramvaiele au următoarele dotări: echipament de climatizare destinat asigurării aerului condiţionat/încălzirii atât în salonul de călători, cât și la postul de conducere, salonul iluminat în tehnologie LED, sistem de informare vizuală și auditivă în tehnologie LED/LCD, afișaje de traseu exterioare și indicatoare pentru avizare stații cu LED-uri, monitoare extrawide pentru afișarea traseului și a stațiilor, precum și WIFI gratuit pentru călători.

Biletele se plătesc cu cardul, direct în tramvai

Au un nivel de zgomot redus, sistem de recuperare a energiei la frânare, sistem de supraveghere video 24/24 și sistem de numărare a călătorilor.
Călătorii au posibilitatea transportării bicicletelor printr-un sistem de prindere și fixare rabatabil, care să nu ocupe spațiul destinat celorlalți utilizatori atunci când nu este folosit, scrie hotnews.

Noile tramvaie vor circula pe liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41, 55.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.