Turkmenistanul consideră România o trambulină către Europa

Ministrul Teodor Baconschi a avut miercuri o întrevedere cu ministrul de externe şi vicepremier al Turkmenistanului, Raşid Meredov.

 

Partea română a reiterat interesul privind atragerea Turkmenistanului ca furnizor de gaze naturale pentru proiectele Nabucco şi AGRI, prioritare pentru România. De asemenea, şeful diplomaţiei române a menţionat că, în următorii 10 ani, când aceste proiecte vor fi funcţionale, se vor crea premisele întăririi colaborării Turkmenistanului cu UE, prin cuplarea definitivă a acestuia la Europa, prin România, informează MAE.

 

La rândul său, ministrul turkmen de externe, Raşid Meredov, a afirmat că România este privită la Aşgabat „ca un prieten foarte apropiat, o ţară cu care se colaborează foarte bine pe relaţia bilaterală, dar şi ca o trambulină a Turkmenistanului către Europa”.

 

Potrivit MAE, dialogul ministrului român de externe cu omologul turkmen a evidenţiat prioritatea pe care părţile o acordă dezvoltării relaţiei bilaterale, cu un accent deosebit pe domeniul economic şi energetic, dar şi necesitatea extinderii colaborării şi în alte domenii de interes, precum transporturi, infrastructură, construcţii civile/sociale sau educaţie.

 

De asemenea, în cadrul discuţiilor au fost abordate aspecte privind aprofundarea dialogului bilateral la nivel înalt, guvernamental şi parlamentar, inclusiv prin extinderea cooperării bilaterale sectoriale. Ministrul Teodor Baconschi şi şeful diplomaţiei din Turkmenistan au fost de acord că se impune o coordonare permanentă în perioada următoare, pentru pregătirea acţiunilor de pe agenda bilaterală pe anul în curs.

 

În acelaşi timp, în cadrul convorbirilor a fost abordată şi agenda regională, cu accent pe contribuţia Turkmenistanului la stabilizarea Afganistanului. Ministrul Baconschi a subliniat sprijinul pentru intensificarea cooperării Turkmenistanului cu toţi actorii implicaţi în dialogul inter-afgan, menit să combată terorismul şi să aducă securitatea în zonă. Şeful diplomaţiei române a afirmat că „Europa este o mare putere paşnică”. Nu vrem arme, crime, droguri, vrem schimb de mărfuri, investiţii, colaborare pentru dezvoltarea sectoarelor publice precum sănătatea şi educaţia”, a arătat şeful diplomaţiei române.

 

Pe de altă parte, ministrul turkmen de externe a mulţumit părţii române pentru bursele de studii universitare complete în România de care se bucură cei 66 de tineri turkmeni şi şi-a exprimat încrederea că aceştia vor primi aici o calificare înaltă, pe care să o valorifice apoi la revenirea lor în Turkmenistan ca tineri specialişti în diverse domenii.

 

Ministrul Teodor Baconschi şi şeful diplomaţiei din Turkmenistan vor semna Planul de Acţiuni între Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Afacerilor Externe al Turkmenistanului în perioada 2011-2012.

 

Vizita ministrului turkmen de externe la Bucureşti intervine după ce presa a scris că preşedintele Turkmenistanului ar putea veni într-o vizită în România luna aceasta.

 

Preşedintele Băsescu a fost în vizită oficială la Aşhabad în 22 iulie 2009, însoţit de miniştrii de externe şi al economiei de atunci, Cristian Diaconescu şi respectiv Adriean Videanu, dar şi de directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, şi directorul general al Romgaz Mediaş, Marcel Piteiu.

 

Anul trecut, şeful statului român a adresat o scrisoare omologului său turkmen, invitându-l în România.”Aş dori să reînnoiesc invitaţia de a vizita România anul viitor (2011 – n.r.), pentru continuarea dialogului bilateral la nivel înalt şi definirea de noi proiecte de cooperare în beneficiul ambelor popoare”, se spunea în mesaj.

 

Turkmenistanul, fostă republică sovietică, se află între Marea Caspică, Afganistan, Iran, Kazahstan şi Uzbekistan şi deţine unele dintre cele mai mari rezerve de gaz din lume.

 

Fiind foarte dependent de reţelele gaz ale Rusiei, Turkmenistanul vinde marea parte a gazului său către Rusia, dar între cele două ţări au apărut tensiuni în ultimii ani. Preşedintele Gurbangulî Berdîmuhamedov a anunţat în 2009 că Turkmenistanul este dispus să se asocieze la proiectul de gazoduct european Nabucco, concurent al gazoductului rusesc South Stream, şi să aprovizioneze conducta cu gaz.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed