10 țări din Europa care sunt mai sărace decât România

Economia colectivă a Europei este una dintre primele trei din lume, alături de Statele Unite și China (ordinea exactă se schimbă în funcție de statistica specifică comparată). Mai multe țări europene sunt în mod individual foarte bogate și se numără printre cele mai bogate din lume. De exemplu, Germania are a patra cea mai mare economie din lume. Cu toate acestea, prosperitatea economică în Europa variază semnificativ între țări. Țările din Europa de Est, în special cele care au fost afectate semnificativ de căderea Uniunii Sovietice, tind să fie astăzi cele mai sărace.

Cum se măsoară bogăția unei națiuni

Produsul Intern Brut (PIB) este una dintre cele mai importante măsurători utilizate pentru a cuantifica bogăția economică a unei întregi națiuni. Acesta este adesea completat de Venitul Național Brut (VNB) pe cap de locuitor, care oferă o mai bună indicație a modului în care se descurcă cetățenii națiunii respective. Conform World Population Review, România are un VNB pe cap de locuitor de 12.570 de dolari, ceea ce înseamnă că se situează peste alte zece state din Europa

Top 10 cele mai sărace țări din Europa (până în 2020 VNB pe cap de locuitor, metoda Atlas, USD actual)*
1, Ucraina – 3.540 USD
2. Georgia – 4.290 USD
3. Kosovo (recunoscut parțial) – 4.440 USD
4. Moldova – 4.570 USD
5. Albania – 5.210 USD
6. Macedonia de Nord – 5.720 USD
7. Bosnia și Herțegovina – 6.090 USD
8. Belarus – 6.330 USD
9. Serbia – 7.400 USD
10. Muntenegru – 7.900 USD
*Dacă sunt considerate țări europene și nu țări asiatice, țările transcontinentale Armenia (4.220 USD) și Azerbaidjan (4.450 USD) ar apărea, de asemenea, pe lista de mai sus.

1. Ucraina

Cu un VNB pe cap de locuitor de 3.540 USD, Ucraina este cea mai săracă țară din Europa din 2020, situație consemnată înainte de declanșarea războiului cu Federația Rusă. Ucraina avea cândva a doua cea mai mare economie din URSS. Cu toate acestea, atunci când URSS s-a prăbușit, Ucraina a avut dificultăți în trecerea la o economie de piață, ceea ce a trimis o mare parte a populației în sărăcie. Unele dintre problemele permanente ale Ucrainei care contribuie la sărăcia sa sunt corupția guvernamentală, agresiunea rusă (în special confiscarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014) și infrastructura slabă. .

2. Georgia

Georgia a înregistrat un VNB pe cap de locuitor de 4.290 USD în 2020, mai mic decât orice țară europeană, cu excepția Ucrainei. Situat geografic între Rusia, Turcia, Armenia și Marea Neagră, acest fost membru al URSS trece prin vremuri dificile. Cu toate acestea, viitorul său pare strălucitor. Datorită îmbunătățirilor, inclusiv reformelor bancare substanțiale, reducerii corupției și investițiilor guvernamentale mari în educație, economia Georgiei și scorul său la Indicele Dezvoltării Umane (IDU) sunt ambele în creștere.

3. Kosovo

Presupunând, de dragul conversației, că este o țară suverană și nu un teritoriu sârb independent, Kosovo a avut un VNB pe cap de locuitor de 4.440 USD în 2020, făcându-l a treia cea mai săracă țară din Europa. Kosovo este un stat parțial recunoscut care s-a declarat independent de Serbia în 2008. Aproximativ 30% din populația Kosovo câștigă un venit care scade sub pragul sărăciei, ceea ce înseamnă că aproximativ 550.000 de oameni trăiesc în sărăcie. În plus, Kosovo are o rată a șomajului extrem de ridicată de 34,8% din 2016, majoritatea familiilor câștigând mai puțin de 500 de euro pe lună. România nu recunoaște Kosovo ca stat independent.

4. Moldova

Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa, cu un VNB pe cap de locuitor de 4.570 USD în 2020. Fostă parte a URSS, Moldova s-a confruntat cu instabilitate politică, declin economic, obstacole comerciale și alte greutăți în urma prăbușirii Uniunii Sovietice în 1991. Factori care contribuie la sărăcia din țară includ lipsa industrializării pe scară largă, insecuritatea alimentară, colapsul economic în timpul tranziției către o economie de piață și erorile în politica socială, printre altele. În ciuda luptelor sale recente, Moldova face progrese, procentul populației care trăiește sub pragul național de sărăcie scăzând de la 30,2% la 9,6% între 2006 și 2015.

5. Albania

Albania are un VNB pe cap de locuitor de 5.210 USD. După dezintegrarea URSS în anii 1990, Albania a trecut de la o economie socialistă la o economie de piață capitalistă. Deși este a cincea cea mai săracă țară din Europa, economia sa se îmbunătățește continuu. Acest lucru se datorează în mare parte resurselor naturale bogate ale Albaniei, cum ar fi petrolul, gazele naturale și mineralele, inclusiv fierul, cărbunele și calcarul.

6. Macedonia de Nord

Macedonia de Nord este a șasea cea mai săracă țară din Europa. După ce și-a câștigat independența în 1991, Macedonia de Nord a suferit schimbări economice dramatice și și-a îmbunătățit treptat economia. Comerțul reprezintă aproximativ 90% din PIB-ul țării. În ciuda politicilor implementate cu succes de guvern, Macedonia de Nord are încă o rată ridicată a șomajului de aproximativ 16,6%. La cel mai mare nivel, rata șomajului a fost de 38,7%. VNB pe cap de locuitor al Macedoniei de Nord a fost de 5.720 USD în 2020.

7. Bosnia și Herțegovina

Bosnia și Herțegovina a avut un VNB pe cap de locuitor în 2020 de 6.090 USD. Țara se luptă încă să se reconstruiască din propriul său război pentru independență față de Iugoslavia, care a început la începutul anului 1992 și a durat până în decembrie 1995. Războiul și curățarea etnică însoțitoare au făcut ravagii asupra oamenilor, infrastructurii și economiei țării. Când luptele au încetat, victimele au fost atât de mari încât una din patru gospodării ajunsese să fie condusă de femei. Acest lucru a pus multe familii într-un dezavantaj, deoarece femeile reprezintă un procent mai mic din forța de muncă din Bosnia și Herțegovina și sunt adesea plătite mai puțin decât bărbații. Drept urmare, multe familii au căzut în sărăcie.

8. Belarus

Ca și alte foste republici sovietice, Belarus s-a confruntat cu probleme economice în urma dezintegrarii URSS. În anii anteriori, Belarus avea o economie puternică și unul dintre cele mai înalte standarde de viață dintre republicile sovietice. În anii următori, Belarus sa confruntat cu dificultăți economice până în 1996, când economia a început să se redreseze. Între 2006 și 2011, când multe țări din Europa au resimțit efectele recesiunii, cheltuielile Belarusului în rândul celor 40% din populație de mai jos au crescut. VNB-ul pe cap de locuitor al țării în 2020 este de 6.330 USD.

9. Serbia

VNB pe cap de locuitor al Serbiei pentru 2020 este de 7.400 USD. La începutul anilor 2000, Serbia a cunoscut opt ​​ani de creștere economică până la recesiunea globală din 2008. Economia Serbiei a intrat în recesiune în 2009, provocând o rată de creștere negativă de -3% în 2009 și -1,5% în 2012, ceea ce a cauzat datoria publică să se dubleze la 63,8% din PIB. Aproximativ 25% dintre sârbi sunt săraci. Cu toate acestea, industriile precum producția de alimente și energie sunt puternice, iar situația economică a Serbiei continuă să se îmbunătățească.

10. Muntenegru

VNB pe cap de locuitor al Muntenegrului este de 7.900 USD. Economia Muntenegrului este mică și se bazează în mare măsură pe industriile energetice. Expansiunea urbană și defrișările au erodat resursele naturale ale țării, făcând-o vulnerabilă la epuizarea resurselor. În plus, discriminarea de gen și vârstă provoacă diferențe mari de venituri, în special pentru femei. Persoanele strămutate interne și refugiații reprezintă aproximativ 50.000 din populație. Aceștia sunt printre cei mai săraci din țară, cu o rată a sărăciei care este de aproximativ șase ori mai mare decât rata medie națională a sărăciei de 8,6%.

Cum s-au redresat economiile Europei după primul și al doilea război mondial

Primul și al doilea război mondial au afectat majoritatea economiilor europene. În timpul Războiului Rece de după cel de-al Doilea Război Mondial, s-au format două coaliții diferite pentru a reconstrui Europa și a-i consolida sănătatea economică. Mai multe state din Europa Centrală și de Est s-au reunit sub controlul Uniunii Sovietice, formând COMECON (Consiliul pentru Asistență Economică Reciprocă). Între timp, țările din vestul Europei au acceptat ajutorul Statelor Unite sub forma Programului European de Recuperare (ERP), numit și Planul Marshall, și și-au legat economiile între ele prin diverse alianțe comerciale și economice.

Aceste alianțe au inclus Organizația pentru Cooperare Economică Europeană (OEEC) din 1948, care avea să evolueze în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) de astăzi și Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO), unul dintre strămoșii actualei. Uniunea Europeană (UE). Aceste alianțe au ajutat țările vest-europene să-și îmbunătățească rapid economiile, în timp ce multe țări COMECON încă s-au luptat.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, multe țări din fostele COMECON au aderat treptat la Uniunea Europeană (deși mai multe se luptă încă cu niveluri ridicate de sărăcie):

  • Germania de Est în 1990
  • Estonia , Letonia , Lituania , Republica Cehă , Ungaria , Polonia , Slovacia și Slovenia în 2004
  • Bulgaria și România în 2007
  • Croația în 2013.
Sursa: World Population Review

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed