MARELE CONTROL a lui DAEA: A fost depistată tomata străină stricată

Autoritatea Național Fitosanitară a efectuat în perioada martie-mai 2019 un număr de 2.743 controale la depozite de produse de protecție a plantelor (167), fitofarmacii (988), utilizatori (317), prestatori de servicii cu produse de protecție a plantelor (319) și producători agricoli (952) și au fost prelevate 39 probe la nivel național de la producătorii de tomate. Nu s-a găsit nimic în neregulă, conform Ministerului Agriculturii. În schimb, sunt probleme cu produsele venite din străinătate.

”În această perioadă sunt intensificate controalele pentru verificarea acestor conformității și în localitățile din județele Ilfov, Galați, Olt și Dolj, atât în fitofarmacii cât și la producătorii de tomate. Principalele obiective urmărite permanent în cadrul acestor acțiuni de monitorizare și inspecție sunt:

–  Asigurarea unui spațiu distinct și semnalizat vizibil de minim 40 % din numărul total de  tarabe din piață  pentru  producătorii agricoli autohtoni, persoane fizice, în special,  sau producători agricoli organizați conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008.

–  Depistarea și sancționarea fenomenului de substituire a legumelor și fructelor autohtone cu cele provenite din import sau comerț intracomunitar;

–  Etichetarea corectă a produselor, legume și fructe, expuse la comercializare prin indicarea locului de producție, a denumirii cultivatorului, a datei recoltării și a prețului, pentru a se distinge producția autohtonă de cea provenită din import sau spațiul intracomunitar;

–  Trasabilitatea loturilor de legume și fructe provenite din import sau comerț intracomunitar prin indicarea corectă pe documentele însoțitoare ( facturi fiscale) a țării de origine, documente  ce sunt emise de depozitari către comercianții de legume și fructe cu amănuntul;

–  Prelevarea de probe de către reprezentanții Autorității Naționale Fitosanitare în vederea efectuării de analize privind nivelul reziduurilor de pesticide din majoritatea speciilor expuse în această  perioadă la comercializare.

 

Până la data de 15 mai 2019, în Municipiul București și toate județele din țară, verificările MADR și ale Direcțiilor Agricole Județene s-au concretizat în:

  • 320 piețe agroalimentare verificate
  • 122 depozite en- gros de legume și fructe
  • 58    probe prelevate în echipe mixte cu reprezentanții ANF din următoarele specii: mere, cartofi, ardei, castraveți, roșii, pătrunjel, dovlecei, salată verde, ridichi, căpșuni, ciuperci, ceapă verde, usturoi verde, cartofi noi, etc.

 

Marfă stricată

 

În ceea ce privește loturile de legume și fructe provenite din import sau comerț intracomunitar, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală – ANAF desfășoară acțiuni mixte de control la toate punctele de trecere a frontierei și prelevează prin sondaj probe în vederea efectuării analizelor de laborator. Astfel, până la 15 mai 2019, controalele s-au concretizat după cum urmează:

– 5118 transporturi de legume/fructe verificate

– 48.996 to cantitate totală

– 171 probe prelevate

– 88.700 lei sancțiuni contravenționale

– 38 to cantități reținute de la comercializare.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed