Directorul TRANSGAZ, acuzat că a împrăștiat știri false în fața lui ORBAN

Un fost director Romgaz, Dumitru Chisăliță, actualul președinte al Asociației Energia Inteligentă, îl acuză pe Ion Sterian, directorul general al Transgaz, că a furnizat știri false la ședința Comandamentului de iarnă de săptămâna trecută care a fost prezidată de premierul Ludovic Orban, în sensul că a spus că de la aderare România nu a mai făcut nicio investiție pentru mărirea capacității de extracție a gazelor naturale. ”Oficialul a lansat de la tribuna Comandamentului de Iarnă de la Guvernul României, o serie de acuzații, între care: “De la aderare, nu s-au mai făcut investiţii pentru mărirea capacităţii de extracţie de gaze“. Asociația își face datoria, să informeze publicul că această afirmație este o dezinformare.  Investiții în dezvoltarea capacității de înmagazinare pe teritoriul României, inclusiv în creșterii capacității de extractive, au fost continuu realizate după aderarea României la UE. Dacă în anul 2007 capacitatea activă de înmagazinare a gazelor era 2,7 mld mc,  cu o capacitate de extracție maximă zilnică de 25 mil mc/zi, astăzi capacitatea activă de înmagazinare a gazelor este de 3,2 mld mc cu o capacitate de extracție maximă zilnică de 34 mil mc/zi. Adică în perioada de după aderarea României la UE, s-a crescut capacitatea depozitelor de înmagazinare cu 18,5% și capacitatea de extracție zilnică cu 37,5%”, a spus Chisăliță. 

 

Fostul șef al Romgaz explică de ce spusele lui Sterian reprezintă alarme false. ”Probabil în scop mediatic, în cazul unei ierni normale, unii consumatori vor avea de suferit, nu vor avea presiune suficientă, nu vor fi suficiente gaze, unii consumatori vor fi limitați de TRANSGAZ sau chiar închiși și sunt necesari vinovați. Din păcate, nici măcar nu există o originalitate în această scenetă, ea a fost folosită de fiecare nou Guvern în preajma iernii de la aderarea României în UE. Concluzia publică de la sfârșitul Comandamentului, o temă vehiculată pe rând de toți Premierii României de la Emil Boc încoace, “dacă nu ar fi problemă cu depozitele poți să-ți asiguri independența (n.a.cu gaze a României)”, a mai spus Chisăliță.

 

Ion Sterian a avertizat joi că, deşi România are înmagazinate 3 miliarde de metri cubi de gaze, nu s-au mai făcut investiţii pentru mărirea capacităţii de extracţie încă de la aderarea ţării la UE. „De la aderarea României în UE, s-a vorbit prea puţin în ţara asta despre faptul că nu s-au făcut investiţiile necesare pentru mărirea capacităţii de extracţie din îmagazinare. Noi avem 3 miliarde mc în depozite, dar, la temperaturi medii pe ţară de -15 grade, patru – cinci zile, noi nu putem extrage decât o medie de 28 milioane de metri cubi de gaz. 32 milioane mc, la începutul ciclului de extracţie, şi circa 20, la sfârşitul lui februarie. Atunci va fi problema cea mai mare”, a răspuns Sterian la o întrebare legată de investițiile în capacitățile de extracție.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed