Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului. Ce este bine să faci astăzi și ce este interzis

Înălțarea Domnului are loc fix la 40 de zile după Paște și este trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie. Anul acesta, sărbătoarea a picat pe data de 10 iunie, deci românii trebuie să fie atenți în această zi sfântă. Să aflăm deci ce tradiții și obiceiuri există de Înălțarea Domnului, dar și ce lucruri sunt interzise în această zi.

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului

Tradiția spune că Ziua de Înălțare este de fapt ultima zi din an în care se mai roșesc ouă, ci nu în Joia Mare ca de Paște. Totodată, creștinii respectă tradiții și obiceiuri păstrate de-a lungul anilor, sărbătoarea fiind știută și sub termenul de Ispas sau Paștele Cailor.

În unele sate din Bărăgan, ziua de Ispas este hotar pentru diferitele activități: se încheie semănatul plantelor, în special al porumbului și se însemnează mieii prin crestarea urechilor.

Un alt obicei legat de noaptea și de ziua de Ispas este strâns legat de practici magice de apărare, cum ar fi culegerea și sfințirea florilor, frunzelor și ramurilor de alun, nuc sau paltin.

În unele regiuni ale țării oamenii lovesc vitele cu leuștean, în timp ce fetele și femeile îl țin la brâu pentru a îmbuna spiritele morților cu ofrande bogate, vrăji și descântece.

Ce este bine să faci astăzi și ce este interzis

De Înălțarea Domnului se spune că este bine să nu fii supărat și să eviți orice fel de supărare. De asemenea, o veche tradiție amintește că nu este indicat că le faci necazuri oamenilor din jur.

Totodată, sărbătoarea este una de împăcare, de reconciliere cu prietenii și rudele. Este foarte important să domine veselia, iar necazurile și ghinioanele vor fi ținute în felul acesta departe.

De asemenea, astăzi nu se săpală, nu se calcă, nu se coase și nici nu se face curățenie. Banii nu se împrumută niciodată de Înălțarea Domnului și nici alte obiecte din casă.

Sarea nu are voie nici ea să fie împrumutată, tradiția spunând că vacile nu vor mai avea smântână dacă cineva face acest lucru.

În același timp, una dintre cele mai cunoscute tradiții de Înălțarea Domnului este reprezentată de schimbarea salutului de la Paște. În felul acesta credincioșii spun „Hristos s-a Înălțat”, în timp ce răspunsul interlocutorilor este „Adevărat s-a Înălțat”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed