A început goana după banii europeni

Atât fermierii, cât și persoanele fizice interesate să dezvolte o afacere agricolă au intrat în competiția pentru primele 150 de milioane de euro ce vor fi acordate agriculturii în prima sesiune de finanțare.

 

Dana Ghineț, Manager Partener al firmei de consultanță Acces Project Investments, spune că „există mulți doritori, așteptarea a fost lungă, iar fiecare fermier vrea să ia cât mai mult“ și că există toate premisele ca „absorbția acestor bani să fie destul de rapidă și ca banii să nu ajungă pentru toți ce interesați“.

 

Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 poate fi privit ca o adevărată oportunitate pentru atenuarea punctelor slabe și încurajarea punctelor tari ale domeniului agricol, progresul realizat prin PNDR 2007-2013 fiind considerat un adevărat avantaj nu numai de către fermieri.

 

Astfel, potrivit consultanților de specialitate, deși în noua sesiune de programare, PNDR conține numai 13 măsuri față de 24 din perioada 2007-2013, aria de cuprindere a acestora răspunde nevoilor actuale ale sectorului, motiv pentru care de la lansarea apelului pe Măsura 121- Modernizarea exploatațiilor agricole și Ferma de familie și până la momentul actual, cererile de finanțare depuse însumează întregul buget alocat prin program, respectiv 150 milioane de euro.

 

”Am primit multe solicitări din partea micilor fermieri sau din partea persoanelor fizice care au în intenție crearea și dotarea unei ferme. Acest fapt este previzibil, având în vedere că numărul fermelor mari este cu mult mai mic față de tipurile de solicitanți menționați anterior. Cu privire la sectorul vegetal sau animal, nu am sesizat o diferență evidentă, existând în rândul fermierilor interes pentru ambele. Un aspect pe care l-am observat cu privire la cele mai așteptate finanțări a fost acela că multe dintre persoanele cu care am discutat își doreau să achiziționeze animale sau teren. Din păcate, prin intermediul Măsurii 121 (prima și singura deschisă din noul PNDR, n.r.), aceste cheltuieli nu sunt eligibile, și acest lucru i-a descurajat pe foarte mulți potențiali solicitanți“, a declarat pentru agrointel.ro reprezentanta firmei de consultanță din Iași, companie care, în ultimii zece ani, a acumulat un portofoliu cu peste 200 de proiecte câștigătoare, care au atras 100 de milioane de euro din fonduri europene.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed