Americanii se pregătesc de război civil

În SUA este în derulare, de câțiva ani, un program guvernamental care are drept scop să studieze comportamentele maselor în situații critice și să elaboreze scenarii de reducere la tăcere a celor care s-ar putea revolta, la un moment dat.

 

Este vorba despre „Inițiativa de cercetare Minerva”, demarată în 2008 și finanțată de Congresul american cu suma de 75 milioane dolari pentru o perioadă de cinci ani. Acest proiect, coordonat de Ministerul american al Apărării, studiază dinamica revoltelor civile și modul în care armata americană ar putea reacționa la acestea.

 

Potrivit unor informații oficiale citate de „The Guardian” și preluate de Zerohedge, rolul inițiativei Minerva „este de a îmbunătăți înțelegerea generală a Ministerului american al Apărării privind forțele sociale, culturale, comportamentale și politice care formează regiunile lumii de importanță strategică pentru SUA”.

 

Mai concret, programul are scopul de a evidenția informații din interior relevante în caz de conflicte armate pentru înalții oficiali și factorii de decizie în „comunitatea politicilor de apărare”, precum și de a furniza informații despre „echipele de combatanți”.

 

Astfel, autoritățile americane vor să știe în ce mod s-ar putea desfășura eventuale proteste în masă ale societății civile americane în perioada rețelelor de socializare, pentru a fi pregătite să le contracareze „țintind activitățile pașnice și mișcările de protest” atunci când rebeliunea va atinge și hotarele Statelor Unite.

 

Proiectul Minerva studiază care este „masa critică” a contagiunii sociale, precum și persoanele care generează această contagiune, studiind „urmele digitale” ale acestora în cazuri precum revoluția din Egipt din 2011, alegerile din Duma rusească din 2011, criza privind subvențiile din energie din 2012 din Nigeria și protestele din Turcia de anul trecut.

 

Vor fi examinate postările pe Twitter și conversațiile publice, „pentru a identifica indivizii mobilizați în scopul contagiunii sociale și momentul în care s-au mobilizat”. Proiectul studiază mișcările sociale cu peste 1.000 de participanți și acoperă în total 58 de țări.

 

Un alt studiu, finanțat însă de Minerva, este derulat de Universitatea din Maryland, în colaborare cu unul dintre laboratoarele Ministerului american al Energiei și are ca scop să contureze riscul unor revolte civile din cauza schimbărilor climaterice.

 

În fine, asemenea scenarii de război apar și într-o serie de planuri oficiale ale Pentagonului. Acestea sugerează că Agenția Națională de Securitate (NSA), care supraveghează masele, este parțial motivată să se pregătească pentru impactul destabilizator al unor șocuri de mediu, energetice și economice ce vor avea loc.

 

Potrivit The Guardian, „Minerva este un prim exemplu al naturii profund înguste la minte și a auto-înfrângerii ideologiei militare.

 

Mai rău, lipsa de voință a oficialilor Ministerului american al Apărării de a răspunde la cele mai simple întrebări este simptomatică dintr-un simplu motiv: în misiunea lor de neclintit de a apăra un sistem global din ce în ce mai nepopular servirea intereselor unei minorități mici, agenții de securitate nu au nicio mustrare de conștiință dacă ne conturează pe toți restul ca pe niște potențiali teroriști”.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed