Băsescu: Vrem să menţinem reducerea cu 15% a pensiilor până la sfârşitul anului (VIDEO)

„Întrebarea este ‘până când va dura aceasta reducere de 15%’. Intenţia, aşa cum am discutat cu Guvernul este să menţinem această reducere până la 31 decembrie, dar este doar o intenţie, în speranţa că, pentru bugetul anulului 2012, vom avea resursele necesare pentru a acoperi integral nevoia de finanţare”, a declarat Băsescu.

Preşedintele a adăugat că, în acest an, bugetul de stat transferă către bugetul de pensii 1,7 miliarde de euro. Pentru a plăti pensiile la nivelul de acum, a adăugat preşedintele, ar trebui să transferăm minim 2,2 miiarde de euro, diferenţă pe care nu o avem. „Din acest motiv, soluţia pe care am propus-o în discuţiile cu Fondul, cu Banca Mondială şi UE a fost reducerea cu 15% a pensiilor”, a spus Băsescu.

“Dacă ar fi existat bani, cu certitudine s-ar fi plătit integral pensiile până la sfârşitul anului, însă, din pacate, nu avem acea jumătate de miliard în plus pe care să o atribuim către buget. Până la sfârşitul anului, trebuie să punem la punct sistemul de asistenţă socială pe care il finanţăm în aşa fel încât el să nu mai fie o zonă a risipei fără limite”, a adăugat Băsescu.

Fără măsurile de reducere a pensiilor şi salariilor ar fi nevoie de un nou împrumut de la FMI, Banca Mondială şi Uniunea Europeană, pe doi ani, în valoare de 30 miliarde euro şi la un grad de îndatorare de 67% din PIB în 2013. Preşedintele şi-a exprimat convingerea necesităţii reducerilor de pensii şi salarii, pe fondul nivelului de îndatorare de 31% din PIB din prezent.

“Fără aceste măsuri ar fi fost necesar un nou împrumut pe 2 ani, la 30 miliarde, nivel evaluat cu specialiştii. Dacă am face un nou împrumut, nu mai mic de 20 de miliarde, fără să luam măsuri severe de reducere a cheltuielilor sociale şi bugetare, România ar ajunge, în 2013, la un deficit bugetar de 67% din PIB. În momentul de faţă, gradul de îndatorare externă a României este de 31% şi până la sfârşitul anului va ajunge la 36%. Acest 36% îl vom suporta greu. Pentru a preveni creşterea până la 40%. Acum, România este îndatorată cu 31% din PIB pe care va trebui să-i plătim, de aceea eu cred că cea mai bună opţiune a fost aceea pe care noi am avut-o”, a explicat Băsescu.

Băsescu a menţionat că este posibilă renegocierea înţelegerii cu FMI, dar aceasta ar însemna pierderea tranşei din luna iunie, precum şi acceptarea variantei care presupune şi reduceri în zona bugetară, dar şi creşterea taxelor.

Băsescu a declarat că, în ciuda „spaimelor” care sunt transmise de către unele persoane mai mult sau mai puţin avizate, România nu este în situaţia Greciei, dar poate ajunge acolo dacă în 2011 şi 2012 s-ar continua ritmul actual.

„Contrar veseliei televizate că România-i ca Grecia, vă spun că mai avem 2011 şi 2012 dacă am continua în ritmul acesta pentru a ajunge la performanţele Greciei. Deci avem timp să ne luăm măsuri să nu ni se întâmple un lucru rău. (…) Poate unul dintre cele mai importante lucruri pe care le avem în momentul de faţă şi la care trebuie să ţinem este legat de solidaritatea UE şi a instituţiilor financiare în care România este parte”, a mai spus preşedintele.

Băsescu a adăugat că revoluţia democratică din România a fost însoţită de dezvoltarea unui stat clientelar acceptat de „toate partidele, întreaga clasă politică”. „Sistemul politic, dar şi social pe care l-am dezvoltat în România este un sistem bolnav, care trebuie tratat într-un proces de modernizare a statului pentru a stopa evoluţiile negative care acompaniază dezvoltarea şi consolidarea democratică”, a mai spus şeful statului, militând pentru „puternice reforme sociale şi economice”.

Băsescu a spus că sistemul bugetar şi cel social trebuie să suporte reduceri ale finanţării. „Explicaţia acestui ‘trebuie’ este simplă: lipsa banilor. Statul român nu-şi poate permite să-şi mai finanţeze propriile sisteme pe care le-a generat prin dezvoltarea aparatului bugetar şi a celui social”, a adăugat şeful statului.

Băsescu a mai spus că Guvernul Boc nu trebuie să demisioneze, întrucât, în acest moment, ultimul lucru de care are nevoie România este „dublarea crizei economice cu o criză politică”.

Preşedintele a anunţat că miercuri va fi anunţat numărul de şomeri rezultat în urma restructurării sistemului bugetar şi că 25% din angajaţii de la Cotroceni vor fi disponibilizaţi.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed