Călin Rangu: ASF aplică cerințele referitoare la competențele profesionale prin intermediul ISF

Care e rolul ISF (Institutul de Studii Financiare) în piața financiară non-bancară din România?

 

ISF are un rol amplu, atât pe verticala formării profesionale, cât și pe orizontala dezvoltării sociale.

Dacă vorbim de rolul pe piața financiară, acesta este în primul rând de a stabili repere, standarde profesionale pentru ocupațiile din piață. Piața financiară este o piață a încrederii care are nevoie de personal bine instruit, fiecare pe meseria lui.

În Romania în general meseriile nu sunt standardizate suficient. Fiecare meserie ar trebui să se găsească în primul rând în COR. Nu se întâmplă întotdeauna. Unele din cele care se găsesc sunt definite greșit. Fiecare meserie trebuie să aibă asociate un set de competențe, formate din cunoștințe și aptitudini, o serie de responsabilități clare. Acestea trebuie să se regăsească într-un standard sau profil ocupațional.

Plecând de la acest standard ar trebui să se facă formarea profesională.

ISF are obiectivul fundamental de a identifica tendințele, de a profesionaliza meseriile din piața financiară plecând de la standarde, sau profile ocupaționale până la formarea efectivă, inclusiv de a susține activitatea ASF în acest sens.  

Autoritatea de Supraveghere Financiară aplică cerințele referitoare la competențele profesionale prin intermediul ISF.

Pentru prima dată am adus în piața non-bancară conceptul centrelor de evaluareprofesională pe lângă formarea și examinarea clasică.

În premieră am stipulat ca experiența non-formală sau informală să fie recunoscută și posibil certificată prin centre de evaluare profesională de către experți evaluatori recunoscuți pe piață, și aceasta să poată fi recunoscută la fel ca cea formală (care se face prin cursuri). Această abordare este o sincronizare cu abordarea europeană adusă de EQF (European Qualification Framework).

Un alt rol deosebit de important al ISF este cel de asigurare a calității formării profesionale obligatorii. Pe piața sunt mulți furnizori de cursuri. ISF nu îi competiționează, dimpotrivă, îi sprijină, redactează manuale după care aceștia pot preda.    În schimb ISF păstrează atributul certificării, al examinării finale. Din acest motiv nu veți vedea la noi promovabilitate de aproape 100% ca în multe cazuri în care cel care formează derulează și examinarea. În ultimii ani promovabilitatea la ISF a fost în jur de 80%.

Un al treilea rol al ISF este de oferire de cursuri facultative, nu cele obligatorii reglementate de către ASF. Aici avem un set de lectori cu mare experiență, mulți experți internaționali. Oferim cursuri atât de specialitate, cât și de soft-skills, de formare umană ca parte a învățării de-a lungul întregii vieți.

Al patrulea rol este cel al cercetării științifice, avem propriul Indicator de Stabilitate Financiară (ISF) pe care îl publicăm periodic în Revista de Studii Financiare (RSF) alături de articole științifice și opinii ale specialiștilor pieței.

Un al cincilea rol este cel al implicării sociale, prin acțiuni de educație financiară, CSR, organizare de evenimente, conferințe alături de mediul academic sau asociațiile de specialitate.

Al șaselea rol, dar nu neapărat ultimul ca importanță, este cel al reprezentării internaționale și parteneriat cu mari institute sau organizații internaționale.

ISF este membru, inclusiv prin prezență în board, al EFICERT – Organizația Europeană de Certificare Financiară, cea care definește standardele sectoriale în domeniul non-bancar. De asemenea suntem parteneri activi cu LOMA din USA – cea mai mare rețea internațională de formare profesională în asigurări, cu CISI din UK – care asigură certificările necesare pe piața de capital, plus multe alte parteneriate.

 

Cine se poate certifica la ISF și care sunt beneficiile acestei certificări?

 

Certificările ISF sunt disponibile oricui dorește să activeze pe piața financiară non-bancară ca urmare a existenței cadrului legal, fie că distribuie sau intermediază asigurări prin societățile de asigurare sau intermediari din piață, fie că sunt consultanți financiari în domeniul instrumentelor financiare ale pieței de capital, fie că sunt conciliatori SALFIN. De asemenea certificările obținute la cursurile facultative dovedesc acumularea de cunoștințe și aptitudini pentru specializare, unde nu există o cerință obligatorie, dar oamenii vor să evolueze profesional. Bineînțeles că mai sunt certificatele internaționale ca urmare a parteneriatelor menționate anterior. Beneficiile sunt clare, pe lângă dreptul de practică pe piață contează la fel de mult și know-how-ul transferat de o structură recunoscută și respectată pe piață, așa cum a devenit ISF în ultimii patru ani.

 

Ce fel de cursuri oferă ISF, la ce grad de perfecționare, și cui sunt adresate?

Cursurile sunt variate acoperind întreg spectrul, de la inițiere până la perfecționare avansată, fiind adresate atât celor care de abia intră în piață, cât și celor cu experiență pe anumite domenii unde vor sa își actualizeze cunoștințele sau să își adauge cunoștințe noi, de specialitate sau manageriale.

Unul dintre rolurile ISF este să elaboreze propuneri de norme tehnice și principii profesionale aplicabile în domeniul financiar nebancar. La ce lucrează ISF in acest sens?

Noua legislație de distribuție în asigurări și cea a consultanților financiari a delegat o serie de atribuții pentru ISF pe domeniul său de specialitate. Am elaborat metodologiile de formare profesională și examinare, cele pentru activitatea de mentorat, pentru centrele de evaluare și examinare. În derulare sunt stabilirea de profile și standarde ocupaționale pentru meseriile din asigurări.

 

Care e rolul ISF în perfecționarea profesioniștilor din piața financiară nonbancară?

 

ISF acționează ca un centru de excelență, de prima alegere pentru cei care doresc să se specializeze în condiții de calitate profesională înaltă. Avem un rol de îndrumare, ghidare profesională, de transfer de informații, cunoștințe și experiență, de a fi un liant între profesioniști si angajatori, între profesioniști și autoritatea de supraveghere, între angajatori și autoritatea care autorizează specialiștii pieței. ISF deține registrele specialiștilor, ca un istoric al pregătirii profesionale.

Ținem evidența creditor obținute atât în formarea profesională, cât și parte a activităților de mentorat, participări la evenimente de specialitate etc. Ținem evidența formatorilor, a evaluatorilor, a mentorilor și punem la dispoziția pieței o serie de informații utile în activitatea profesională. ISF elaborează sau avizează materialele formatorilor pe baza cărora se desfășoară cursurile. Punem la dispoziție platforme de examinare on-line dar și de e-learning, webminarii, etc.

 

Este ISF singura instituție care instruiește și certifică profesioniștii din piața de asigurări?

 

Pe partea de instruire sunt pe piață aproximativ două zeci de formatori care asigură formarea obligatorie, cea inițială de intrare în meserie sau cea de formare continuă, anuală. ISF nu competiționează cu aceștia. ISF desfășoară doar certificarea, examinarea finală a cursanților care au efectuat aceste cursuri la diferiți formatori, în scopul asigurării managementul calității.

 

Care sunt cursurile oferite de ISF care sunt esențial de parcurs de un broker de asigurări?

 

Cum am spus, ISF asigură doar managementul calității formării obligatorii. Aceasta are două forme, cursurile inițiale, de minim 50 de ore, pentru a intra prima oară pe această piață, și cele de formare profesională continue, anuale, de până la 15 ore anual, jumătate din aceste ele putându-se realiza și prin activități de mentorat sau participări la evenimente autorizate. Cele de formare inițială sunt separate pentru brokerul obișnuit și pentru conducătorii intermediarilor.

 

Pe partea de politici, ce altceva pregătește ISF și pentru profesioniștii de pe ce piețe?

 

În primul rând să continuăm accelerat trecerea de la acumularea de cunoștințe la acumularea de competențe.

În al doilea rând am dori să definim meseriile de pe piața financiară, să le introducem în COR acolo unde nu sunt, să realizăm standardele ocupaționale pentru acestea, inclusiv pentru cele care sunt în COR dar standardele fie lipsesc, fie sunt desuete. De asemenea să dezvoltăm centrele de evaluare profesională pe aceste tipuri de meserii.

 

Ce cursuri de dezvoltare personala oferă ISF?

 

Gama este destul de largă, de la cele de soft-skills clasice, gen negociere, managementul schimbării, până la cele de limbi străine sau ECDL pe partea de IT.

 

Cine sunt profesorii ISF?

 

Avem peste 200 de lectori, toți având experiență practică pe piață. Am încercat a nu avea doar profesori buni la teorie dar care să nu fi lucrat în piață, să nu aibă experiențe reale care să le transmită cursanților. Transmiterea de aptitudini, de experiențe este mult mai importantă în final decât niște cunoștințe teoretice, necesare, dar insuficiente.

 

Ce fel de certificări internaționale oferă ISF?

 

Certificările internaționale sunt cele ale LOMA, CISI, AI, CII și foarte curând cele ale EFICERT.

ISF este Partener Acreditat de Training al CISI (CISI Accredited Training Partner). Titlul a fost acordat Institutului de Studii Financiare (ISF) de către Chartered Institute for Securities & Investment (CISI) începând cu luna iulie 2016, fiind singurul partener acreditat pentru România. Partenerul acreditat al CISI este o caracteristică esențială a cerințelor de asigurare a calității formării profesionale în domeniul financiar, iar scopul acestui parteneriat este de a permite furnizorilor să demonstreze că respectă cerințele de calitate prevăzute de CISI, acesta fiind printre principalele organisme profesionale internaționale pentru profesioniștii ce activează în domeniul investițiilor financiare. CISI recomandă numai acei furnizori de formare pe care îi acreditează, iar aceștia sunt singurii furnizori de formare listați pe site-ul oficial al CISI.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed