Cât de ieftină mai este de fapt China

Dacă alegeți să plecați cu vaporul din Hong Kong, la intrarea în Shenzen (regiune responsabilă pentru transformarea Chinei într-un veritabil „atelier global“) veți remarca un afiș imens pe care scrie „Timpul înseamnă bani. Eficiența înseamnă viață“.

 

Cu o cincime din producția mondială, China este cel mai mare „muncitor“ al lumii. Pe porțile fabricilor sale au ieșit atât de multe obiecte ieftine, încât a ajuns să contribuie la reducerea inflației în statele cu care are parteneriate comerciale. Acum, a venit timpul ca era Chinei cele ieftine să se apropie de sfârșit.

 

Aproape imperceptibil, costurile au început să crească, începând cu provinciile de coastă, zone tradițional industralizate. În parte, de vină a fost scumpirea terenurilor, dar și sporirea normelor de mediu și de siguranță și a taxelor. Totuși, factorul esențial a fost majorarea costurilor cu forța de muncă.

 

Banca de investiții Standard Chartered a publicat pe 5 martie un studiu la care au participat peste 200 de fabricanți cu operațiuni în Delta Fluviului Perlelor. Citeste mai mult pe Capital

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed