CEL MAI MARE MITING: „Pe noi nu ne aduce nimeni cu autobuzele”

O fotografie a făcut, marți, turul Facebookului românesc: cozile de îmbarcare pe ferryboatul din Dover spre Europa erau pline de mașini care aveau arborat steagul României. Organizați pe cea mai cunoscută rețea de socializare, românii din Marea Britanie au pornit spre țară unde și-au dat întâlnire, pe 10 august, în Piața Victoriei din București, cu alți români plecați să-și câștige existența în străinătate.

 

Nu se știe câți vor veni. Inițial și-au propus să fie un milion. E greu de crezut că vor fi atât de mulți. Deși primul care a luat în serios potențialul diasporei a fost tocmai cel împotriva căruia românii din străinătate vin să protesteze: partidul de guvernământ. Concret, prima reacție a PSD a venit de la viceprimarul general al Bucureștilor, Aurelian Bădulescu, semnatarul deciziei prin care se interzicea organizarea mitingului din 10 august. Un milion de oameni ar perturba grav activitatea și libera circulație în Capitală, a explicat, apoi, primarul general Gabriela Firea.

 

Au urmat retractări, aprobări, consultări și, într-un final, cu două zile înainte de ziua mitingului, organizatorii inițiali au anunțat că nu își asumă de fapt protestul, pentru simplul motiv că, deși primarul Firea a anunțat în fața presei că mitingul a fost aprobat, niciun document care să ateste așa ceva nu a ajuns la organizatori. De altfel, vicepreședintele Federației Românilor de Pretutindeni, Florin Țiră, spunea de la primele șicane ale administrației bucureștene că protestul în sine nu va mai avea loc, dar că toți românii din afara țării care și-au luat bilete de avion sau și-au programat concedii acasă pentru prima parte a lunii august își dau întâlnire la București, vineri, pe 10 august, în fața clădirii guvernului. „La Girafă”.

 

Federația Românilor de Pretutindeni a anunțat Primăria Capitalei că renunță la organizarea mitingului diasporei din 10 august, invocând faptul că municipalitatea nu ar fi autorizat manifestația în primă instanță, iar ulterior nu au primit de la instituție documentul prin care s-a aprobat protestul. În replică, Primăria Capitalei a prezentat protocolul prin care s-a aprobat protestul, iar reprezentanții instituției spun că Federația Românilor de Pretutindeni trebuie să se prezinte să ridice documentul, dar că până acum nu s-a prezentat nimeni. Această Federație a fost înființată de un fost membru PSD, originar din Teleorman, dar acesta spune acum că partidul nu-l reprezintă și a demisionat în ziua în care Dragnea a fost numit președinte. Mesajele contradictorii induc în eroare românii din diaspora și ridică suspiciunea unui boicot. HotNews.ro a vorbit cu părțile implicate pentru a lămuri situația.

 

Articolul integral pe DW.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed