Cenzura Internetului se extinde spre Europa

Chiar nu era nevoie de noile reguli pentru a putea spune despre Turcia că are reglementări restrictive cu privire la internet, raportat la ce există în plan internațional. Ani de zile, accesul la YouTube a fost interzis din cauza unui singur videoclip în care se exprima o opinie neconformă cu linia oficială despre părintele națiunii, Mustafa Kemal Atatürk.

 

Autoritățile au dorit chiar să interzică postarea în online a unor întrebări critice adresate actualei puteri de către membrii patidului de opoziție CHP.

 

Noua legislație simplifică intervenția statului. O plângere, venită fie de la o persoană fizică, fie de la o instituție care s-ar putea simți jigniți de conținutul unui text, de o imagine sau un material video, duce la închiderea portalului, în interval de patru ore, fără nici un fel de audieri a părții acuzate, fără preaviz, fără sentință judecătorească. Abia după aceea se declanșează o anchetă.

 

Noile reglementări instituie și obligativitatea adresată firmelor care oferă servicii de comunicații online de a stoca, pe o perioadă de până la doi ani, datele referitoare la traficul clienților. Se are în vedere și constituirea unei asociații centrale a tuturor providerilor de internet, care, între altele, se va îngriji ca utilizatorilor deranjanți blocați să le fie eliminate posibilitățile de a reveni online folosind masca unor proxy-uri.

 

Guvernul Erdogan argumentează noile evoluții prin necesitatea protecției drepturilor civile: cetățenii ar trebui să dispună de instrumentarul necesar pentru a se apăra de ofensele ce îi sunt aduse în spațiul virtual. Adversarii puterii sunt, însă, convinși că legea este un instrument de decuplare a opiniilor critice, mai ales acum, când Guvernul de la Ankara este măcinat de o răsunătoare afacere de corupție deloc benefică în perspectiva alegerilor locale din martie.

 

Haydar Akar, de la gruparea secularistă CHP, a apreciat, în Parlament, că puterea cu care a fost învestită autoritatea de supraveghere a internetului depășește cea a unui șef de stat și aruncă Turcia alături de Iran, China și Malaezia în grupul țărilor cu cea mai restrictivă legislație în materie de internet. Deputatul kurd Hasip Kaplan a vorbit în numele celor 40 de milioane de utilizatori de internet din Turcia, care se simt, din acest moment, spionați non-stop.

 

Mustafa Akgül, președintele Asociației pentru Tehnologie Internet (INETD), deplânge, într-o discuție purtată cu reporterii Deutsche Welle, absența oricărei transparențe în noua legislație: „Nu știm ce, când și din care motiv este interzis”. Emre Uslu, editorialist la ziarul independent „Taraf“, se întreabă dacă în documentul aprobat de parlamentari a fost sau nu cenzurat cuvântul „cenzură”.

 

Ultimele speranțe zac în președintele Abdullah Gül; acesta are 15 zile pentru a ratifica sau respinge legea. În cei șapte ani de când este președinte, Gül, vechi tovarăș de politică al premierului Erdogan, a uzat foarte rar de dreptul de veto.

 

Acum are argumente ce țin de constituționalitatea noilor norme referitoare la internet. Dacă nu, mai rămâne Curtea pentru Drepturile Omului de la Strasbourg – dar această formă de atac nu înseamnă decât cel mult o amendă pentru Ankara. Ar mai fi presiunea europeană și, în ultimă instanță, crede Gürkan Özturan, membru al Partidului Piraților, nemulțumirea utilizatorilor de internet.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed