Cinci piedici în calea lui Ponta

Încercând să împace și capra și varza, adică încercând să-și mulțumească atât electoratul social-democrat, cât și pe cel liberal, actualul prim-ministru a gafat pe mai multe fronturi.

 

Vă prezentăm cinci domenii economice care vor reprezenta piedici clare în calea lui Victor Ponta către fotoliul de șef al statului, la alegerile prezidențiale care vor avea loc în această toamnă.

 

1. Reducerea contribuțiilor de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale, începând cu 1 octombrie, a fost o măsură menită să atragă mediul de afaceri de partea sa. Din nefericire pentru Ponta, această măsură s-a întors împotriva sa, în condițiile în care el nu a reușit să prezinte clar sursele de venituri de unde va fi acoperită gaura bugetară care se va forma în urma reducerii CAS. Mai mult, Guvernul nici măcar nu are o idee clară despre suma cu care vor scădea veniturile bugetare în ultimele trei luni ale anului. Săptămâna trecută, ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, a declarat că reducerea CAS nu va crea „mărețul gol” de 5 miliarde lei. MFP a evaluat că scăderea CAS va aduce un minus la venturi de 1,12 miliarde lei, în ultimele trei luni ale acestui an. Pe de altă parte, premierul speră că va colecta 4 miliarde lei de la companiile aflate în insolvență. Această ipoteză este puțin credibilă, în condițiile în care, anul trecut, statul abia a reușit să recupereze arierate bugetare în valoare de 530 milioane lei din 17,3 miliarde lei.

 

2. Dezastrul fondurilor europene. Până la finele lunii iulie, România a reușit să atragă mai puțin de jumătate din suma programată pentru prima jumătate a anului. Astfel, dacă programarea indica atragerea de fonduri UE în valoare de 7,86 miliarde lei, în primele șase luni din 2014, încasările reale au fost de numai 3,58 miliarde euro, doar 45% din program.

 

3. Acciza suplimentară pe carburant. Măsura gândită de Victor Ponta pentru suplimentarea fondurilor bugetare cu ajutorul unei supraaccize de 7 eurocenți pe fiecare litru de benzină și motorină comercializate în benzinării s-a dovedit ineficientă. Mai grav, cifrele oficiale de după introducerea noului bir, de la 1 aprilie 2014, indică o scădere a veniturilor din acciza pe carburant, dovadă că singurul efect al măsurii lui Ponta a fost reducerea consumului. Datele Fiscului, citate de Capital.ro, indică o scădere a accizei colectate din carburanți de 387 milioane lei, în cel de-al doilea trimestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

 

4. Scad încasările din TVA. Din cifrele care stau la baza rectificării bugetare, publicate de Ministerul de Finanțe, rezultă că încasările din TVA au fost, în primele șase luni ale acestui an, cu 1,5 miliarde lei sub nivelul prognozat.

 

5. Nici încasările din impozitul pe venit nu ies la socoteală. Veniturile din această sursă sunt cu 1 miliard de lei sub nivelul estimat inițial și pe care s-a bazat bugetul pentru anul 2014. Chiar dacă au existat încasări suplimentare din alte surse, acestea nu au reușit să compenseze nerealizarea țintelor privind veniturile din impozitul pe venit și TVA.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed