Ciudățenii la TVR: Imaginea fostei Securități a fost spălată în emisiunea ”Adevăruri despre trecut” ! CNA s-a autosesizat

CNA s-a autosesizat privind emisiunea de la TVR, în care Securitatea comunistă era spălată, iar vocea televiziunii punea sub semnul întrebării mai multe fapte ale fostului sistem criminal, a confirmat pentru G4Media Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului.

Jucan s-a autosesizat în urma publicării articolului G4Media,”Spălarea Securității comuniste la TVR, într-o emisiune despre ”șansa femeilor” să intre în sistem după 1980(…)”, și a transmis că a cerut compartimentului de monitorizare al instituției să întocmească raportul de monitorizare pentru emisiunea ”Adevăruri despre trecut: Femei în securitate. Raport asupra banalităţii răului”, difuzată în 7 iunie.

Membrul CNA a mai spus că va extinde monitorizarea și în online, dat fiind faptul că CNA are acum atribuții și în acest spațiu.

  • „M-am autosesizat și am cerut compartimentului de monitorizare al CNA să întocmească urgent raportul de monitorizare pentru această emisiune. De asemenea, înainte de o decizie a Consiliului, am solicitat sesizare CNSAS, pentru a obține informații suplimentare. Este inadmisibil ce s-a întâmplat la TVR și, din păcate, nu este prima oară. Vă pot asigura că am ca misiune sancționarea drastică a acestor intenții de albire a securității și a comunismului. Acum, că CNA are atribuții și în zona online, voi extinde monitorizarea pe această temă”, a declarat Valentin Jucan pentru G4Media.

În emisiune, Securitatea comunistă a anilor 80 este spălată public prin intervențiile telefonice ale unor femei care susțin că au lucrat în sistem, iar ”sistemul și uniforma militară” sunt lăudate și puse în prim plan de acestea. Emisiunea a fost realizată de: Raluca Bibiri (realizator), Raluca Rogojină (producător), Lucia Zamfir (redactor documentarist) și Bogdan Onea (șef producție).

De subliniat că emisiune a fost difuzată pe data pe 7 iunie, la patru zile după ce G4Media a publicat integral proiectele de legi privind securitatea națională, care sporesc semnificativ puterile serviciilor secrete. Proiectele de legi au fost criticate pe motiv că fac din servicii, din SRI și SIE, prin puterile si imunitățile date, o instituție mai puternică decât fosta Securitate comunistă.

Tonul general al emisiunii este whataboutismul prin care perioada anilor 80 este pusă într-o lumină pozitivă doar pentru că deceniile anterioare au fost și mai abuzive și represive. Însăși vocea narativă din partea TVR pune sub semnul întrebării brutalitatea Securității din perioada respectivă și se întreabă dacă nu cumva erau cazuri izolate. În emisiune apare și Ion Iliescu, de trei ori, fără niciun sens, vorbind despre securitatea europeană, într-un simpozion din 1969.

Pe tot parcursul emisiunii, nu se vorbește direct, asumat și ferm despre crimele și torturile îngrozitoare ale Securității, iar singurele ”drepturi la replică” cu privire la faptele abominabile ale sistemului sunt niște fragmente de text dintr-un cercetător CNSAS care nu sunt redate audio, ci doar afișate câteva secunde pe fundal. Cel mai mare spațiu din emisiunea de 48 de minute este ocupat de cele trei femei din fosta Securitate care îndulcesc la maximum activitatea Securității.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed