Cum arătau iernile în România acum 70 de ani. Temperaturile puteau să ajungă și la -34 de grade

Iarna din 2023 seamănă mai mult cu o primăvară. Deși suntem în ianuarie, în ultimele zile temperaturile au fost mult mai ridicate decât este normal în această perioadă. Oamenii de știință spun că e cel mai cald început de an din istorie

Românii își amintesc că până acum câțiva ani, iarna, de sărbători, erau nămeți și ningea ca în povești. Acum 110 ani, în 1912, Principesa Maria se bucura de distracție pe o pârtie la Sinaia, o imagine foarte rară cu Maria a României înainte să fie încoronată, scrie digi24.

Iarna de altă dată era geroasă cu și cu multă zăpadă

Amintirea anotimpului rece în România este presătată cu ierni geroase și cu troiene cât casa. Mențiunile din documentele autorităților arată termometrele de acum 70 de ani.

„1954, din perioada viscolului, temperaturile au scăzut chiar și până la minus 33 de grade, la Suceava și la Roman, minus 12 grade la Mangalia, iar maximele se încadrau între plus un grad la Satu Mare și minus 13 grade la Iași”, a declarat Mădălina Rușanu, consilier la Arhivele Naționale, potrivit sursei menționate mai sus.

Atunci, ningea de dimineață până seara și uneori zile întregi la rând. Sub greutatea zăpezii, Capitala se transforma într-un troian uriaș.

În Capitală troienele aveau și 5 metri

„În zona Bucureștiului au fost troiene de zăpadă care au atins și 5 metri înălțime și iarna anului 1966-1967 a fost una dintre cele mai grele, apoi iarna anului 1984-1985. Căldură în casă nu prea exista, când lipsurile erau și ele prezente în viața de zi cu zi”, spune Roxana Bojariu – climatolog.

Lupta cu troienele era dusă de muncitorii de la uzine și fabrici. Imaginile de atunci arată zeci de oameni, umăr la umăr, înarmați cu lopeți care făceau tuneluri.

„Atunci se umbla mai mult pe jos, se umbla mai mult cu autobuzul. Dacă erai norocos, umblai cu autobuzul. Mergeam la școală pe jos, nu erau părinții cu mașinile după noi să ne ducă neapărat la școală. Oamenii acceptau cu ceva mai mare, nu resemnare, pur și simplu acceptarea unei tradiții, iarna trebuie să fie cu zăpadă, iarna trebuie să fie cu ger, deseori este viscol, astăzi ne sperie aceste lucruri, pentru că noi trăim într-o bulă de confort mult mai mare”, a declarat Adrian Cioroianu, istoric.

Unele dintre cele mai frumoase fotografii de iarnă din istorie sunt din Cișmigiu. Fiecare creangă era acoperită de zăpadă, iar distracția prin nămeți era preferata copiilor.

Ultima iarnă a fost în 2012

Cea mai recentă iarnă grea din istoria recentă a fost în anul 2012. Atunci, zeci de localități din sudul țării au fost acoperite de nămeți și mii de oameni au fost izolați. A fost cea mai grea iarnă începând din anul 2000 până acum.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed