Dezastru la Rezidențat. Deși România nu are medici, peste 600 de locuri au rămas neocupate

Ministerul Sănătății anunță că după susținerea concursului de Rezidențiat, din 20 noiembrie, în domeniul Medicină au rămas neocupate 626 de locuri și două posturi. România se confruntă cu o criză națională de medici, mai ales pentru specialități precum medicina de familie și medicina de urgență.

Este evaluată posibilitatea organizării, în prima jumătate a anului viitor, a unui nou concurs, pentru ocuparea acestor locuri şi posturi.

Mai mult decât atât, MS anunță că repartiția candidaților care au luat note de trecere s-a terminat.

Concursul de Rezideținat ar putea fi reorganizat anul viitor

La domeniul Medicină au rămas neocupate 628 de locuri şi posturi din cele 4.734 scoase la concurs.

„Având în vedere că multe dintre locurile rămase neocupate sunt din categoria specialităţilor deficitare (medicină de urgenţă, medicină de familie, ATI, neonatologie, specialităţi chirugicale pediatrice, sănătate publică şi management, epidemiologie, microbiologie medicală etc) precum şi faptul că licenţiaţii facultăţilor de medicină obţin dreptul de practică numai după dobândirea titlului de specialist de către medicii rezidenţi, Ministerul Sănătăţii evaluează posibilitatea organizării unui nou concurs de rezidenţiat pentru locurile şi posturile rămase neocupate”, a precizat sursa citată.

Acest concurs ar putea fi organizat, în mod extraordinar, în prima jumătate a anului 2023.

Important de precizat este că la domeniile Medicină Dentară şi Farmacie, locurile au fost ocupate în totalitate în sesiunea 20 Noiembrie 2022. Absolvenţii licenţiaţi ai acestor facultăţi au drept de liberă practică, fără a fi necesară promovarea concursului de rezidenţiat şi dobândirea titlului de specialist.

De ce nu are România medici

După ce salariile medicilor din sistemul public, numărul de medici care pleacă din România. Chiar și așa, deficiul nu a dispărut. Ultimul raport de la Colegiul Medicilor din România arată că în perioada 2016-2020 numărul medicilor care aleg străinătatea s-a înjumătățit.

Însă, chiar și așa, salariile mai mari nu au rezolvat problema lipsei medicilor, inclusiv a celor de familie. Atunci când pleacă din țară, medicul cere Certificat Profesional Curent (CPC), pe care îl primește de la Colegiul Medicilor și pe baza căruia pot profesa în străinătate.

Potrivit unul ultimului raport de la Colegiul Medicilor, dacă în 2016 1.462 de medici au cerut CPC-ul, în 2020 numărul medicilor care au plecat a scăzut la 858, iar în 2021 numărul medicilor care au plecat în străinătate a fost de 776, scrie europaliberă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed