Extinderea Schengen ar putea fi discutată la Consiliul Afacerilor Interne și Justiției din octombrie

Accederea Bulgariei și României în Schengen ar putea fi o temă de discuție la reuniunea din octombrie a Consiliului Afacerilor Interne și Justiției (JHA), a declarat luni la o conferință de presă ambasadorul spaniol la București, relatează Euractiv preluat de Rador.

Spațiul Schengen trebuie să funcționeze „respectându-se spiritul lui originar, adică fără controale interne”, a declarat ambasadorul Jose Antonio Hernandez Perez-Solorzano.
Diplomatul a discutat și despre controalele introduse temporar de către unii membri Schengen.

Comisia Europeană a amenințat în mai Austria cu produceri judiciare din cauza extinderii controalelor la frontieră și a lansat o procedură formală de consultare cu toate statele UE implicate.

Reiterând sprijinul Spaniei pentru extinderea Schengen, ambasadorul a afirmat: „această chestiune se va afla probabil pe agenda reuniunii Consiliului JHA din octombrie”. Totuși, „octombrie nu e un termen-limită”.

El a declarat că trebuie intensificat dialogul „pentru a se obține un consens până la acea dată”.

Instituțiile europene se pregătesc să primească Bulgaria și România în Schengen anul acesta, prin abolirea controalelor pe aeroporturi în octombrie, ulterior și la frontierele terestre, de la 1 ianuarie, au declarat pentru Euractiv surse diplomatice de la Bruxelles și din parlamentul bulgar.
„România a îndeplinit toate criteriile cerute pentru procesul de accedere”, a declarat ministrul român de externe Luminița Odobescu, precizând că România colaborează cu președinția spaniolă a UE și că a discutat deja detaliat despre „cum se poate avansa cu acest dosar esențial în următoarele luni” cu ambasadorul, cu omologul ei și cu alți miniștri spanioli.

România e implicată la nivel european în combaterea migrației ilegale, deși – a clarificat Odobescu – nu există nici o legătură între migrație și Schengen. Ea a menționat un proiect-pilot coordonat de ministerul de interne și de Comisia Europeană.

Președinta Comisei Ursula von der Leyen a declarat că speră că proiectele-pilot active din Bulgaria și România de la granița cu Serbia vor servi drept model de bune practici și pentru alte frontiere externe.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed