Hrana care ”înfometează” cancerul. Zahărul – primul ce trebuie eliminat din dietă

Pentru tratarea diferitelor tipuri de cancer, medicina actuală testează cele mai avansate tratamente și tehnologii. Terapia cu protoni bombardează tumorile cu fluxuri țintite de particule încărcate pozitiv. Terapia cu celule T CAR trimite celule T reprogramate pentru a vâna celulele scăpate de control. În atenția specialiștilor ar putea intra curând un aspect important, în completarea acestor terapii: hrana sau mai exact nutriția de precizie, scrie BigThink.

Folosirea hranei în tratarea cancerului este subiectul unui articol recent publicat în revista Trends in Molecular Medicine. Autorii, Carlos Martínez-Garay și Nabil Djouder, oameni de știință de la Centrul Național de Cercetare a Cancerului din Spania, au descris modul în care „nutriția de precizie” ar putea maximiza eficacitatea terapiilor pentru cancer cu complicații limitate.

Cei doi cercetători au observat că celulele canceroase necesită cantități mari de glucoză (zahăr) și anumiți aminoacizi pentru a-și alimenta creșterea fulgerătoare, ceea ce înseamnă că o dietă care să excludă alimentele care conțin acești compuși ar putea încetini răspândirea cancerului.

Studiile preliminare efectuate pe animale arată că poate fi încetinită creșterea tumorii prin hrană.

S-a descoperit că o dietă echilibrată din punct de vedere nutrițional, cu conținut scăzut de calorii, scade nivelul de glucoză din sânge la șoareci, ceea ce, la rândul său, încetinește creșterea tumorii și metastazele.

O dietă cu post intermitent realizează același lucru.

O dietă cetogenă bogată în grăsimi și proteine, dar foarte săracă în carbohidrați scade, de asemenea, glicemia și împiedică cancerul la șoareci.

Această dietă are și efectul suplimentar de a crește cantitatea de cetone din organism. Acestea sunt substanțe chimice care stochează energie, derivate din descompunerea grăsimilor. Celulele sănătoase pot procesa eficient cetonele pentru a le alimenta funcționarea, în timp ce celulele canceroase nu.

Alte studii au descoperit că diferite tipuri de cancer au cerințe diferite pentru anumiți aminoacizi, blocurile de construcție ale proteinelor. Același lucru este valabil și pentru lipide (grăsimi). Astfel, restricționarea anumitor aminoacizi și lipide din dietă ar putea reduce dezvoltarea cancerului.

Performanța promițătoare a nutriției de precizie la animale nu a fost încă dovedită în mod concludent și în studiile clinice umane. Puținele studii efectuate până acum au fost de scurtă durată și lipsite de subiecți. Menținerea unei diete adecvate poate fi extrem de dificilă pentru pacienții cu cancer deoarece multe dintre terapiile disponibile au efecte secundare dure care reduc apetitul și provoacă greață severă. Implementarea unui plan de dietă special adaptat pentru combaterea cancerului, bazat pe date preliminare – indiferent cât de promițătoare – nu este o prioritate pentru medicii care tratează în prezent pacienții oncologici.

Deși nutriția de precizie are un potențial semnificativ în îngrijirea cancerului, ea este un tratament complementar și ar trebui utilizat alături de terapiile convenționale.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed