Ministerul Dezvoltării a predat primul proiect cu finanțare prin PNRR. Cum arată creșa din Fălticeni, în valoare de 15,5 milioane de lei

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a predat astăzi către primăria municipiului Fălticeni, primul proiect finalizat, cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Este vorba de prima creșă construită în ultimii ani în România, obiectiv a cărui valoare se ridică la 15,5 milioane de lei și care va putea oferi comunității locale până la 70 de noi locuri în sistemul de învățământ antepreșcolar.

Demarate în luna august 2022, lucrările de execuție au fost terminate în timp record, sub supravegherea MDLPA și CNI și astăzi a fost predată către beneficiar o construcție modernă, organizată în 3 nuclee funcționale, cu 7 dormitoare, 4 camere de joacă (prevăzute cu vestiar și grupuri sanitare), spații pentru luat masa, spălătorie, călcătorie, biberonerie, bucătărie și cabinet medical.

Este prima creșă de acest fel din România

Creșa este prima de acest fel din România și face parte din Programul de Construire de Creșe Sfânta Ana, implementat de MDLPA prin CNI, program denumit după sfânta maternității și a copiilor, deoarece aceasta poate fi un model de inspirație pentru grija și dragostea de care copiii au nevoie la această vârstă fragedă.

Construcția este de o creșă modernă de tip nZEB (near-Zero Energy Building) fiind dotată cu panouri solare (65 de bucăți) și fotovoltaice (43 de bucăți), pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii este foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante.

Astfel, consumul de energie al clădirii clasifică această construcție ca fiind una cu performanță energetică ridicată, la care necesarul de energie pentru asigurarea exploatării normale este foarte scăzut, cu aproximativ 65% mai mic decât în mod normal.

Noua creșă va contribui la dezvoltarea armonioasă a copiilor și le va oferi un mediu modern și sigur unde să învețe și să socializeze.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed