O nouă lege care scumpeşte locuinţele

Investitorii imobiliari vor fi obligaţi să recicleze deşeurile din construcţii direct pe şantier, altfel riscă o amendă de până la 40.000 lei. Totodată, trebuie să dea primăriei o garanţie financiară de minimum 0,5% din valoarea lucrărilor. Noile restricţii vin ca o presiune suplimentară asupra preţurilor locuinţelor noi, deja inflamate de criza forţei de muncă şi scumpirea materialelor de construcţie.

 

Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern prin care îi obligă pe beneficiarii autorizaţiilor de construire să întocmească un plan de gestionare a deşeurilor rezultate din lucrările de construcţii. Titularii autorizaţiilor trebuie să angajeze un muncitor sau o firmă autorizată, care să sorteze, colecteze, recicleze şi valorifice deşeurile direct pe şantier. Dacă firmele mari sortează deja deşeurile, până la un anumit grad, pe şantierele mai mici vor apărea nişte costuri suplimentare ce se vor reflecta în preţul final al proprietăţilor.

 

„Obligaţia constructorilor de a respecta toate aceste reglementări noi, la care se adaugă costul forţei de muncă şi al materialelor, va face ca preţul construcţiilor să se apropie de cel din Ungaria, Cehia sau Polonia. Dacă la noi se lucrează cu 500-550 euro/mp, la ei se percep 800-900 euro/mp“, spune Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC). Dacă forţa de muncă şi materialele s-au scumpit cu 15-20%, potrivit acestuia, noile reglementări privind reciclarea deşeurilor din construcţii ar putea creşte costurile cu numai 1%. Erbaşu consideră că valorificarea deşeurilor din construcţii ar putea să acopere, în mare parte, procedura de sortare şi reciclare, iar, cu o organizare eficientă, procesul s-ar putea să nu fie foarte costisitor.

 

Aricolul integral pe CAPITAL.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed