PESTA PORCINĂ, dezastru naţional! Veterinarii au cerut să se facă controale, răspunsul NEGATIV

Dar ce se întâmplă, de fapt? Cum s-a ajuns la un asemenea dezastru la nivel naţional?

În februarie 2018, Autoritatea Sanitară Veterinară a amânat, printr-un ordin, controalele pe care medicii veterinari le fac, în mod normal, în fiecare primăvară, în gospodăriile țăranilor. Asta cu toate că oamenii aveau atunci mare nevoie de sprijinul veterinarului, care să-i învețe cum să prevină răspândirea pestei, boală care ajunsese deja în România de mai bine de jumătate de an, scrie Ziare.com.

 

Medicii veterinari de liberă practică știau că în fiecare primvara, în perioada februarie-mai, urmează să treacă prin gospodăriile țăranilor, că să le înregistreze acestora animalele și să verifice dacă ele sunt sănătoase. Întreagă operațiune de control se desfășura după norme clare, aprobate prin ordin de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranță Alimentelor (ANSVSA).

Mai exact, potrivit articolului 51 al Ordinului ANSVSA 35/2016:

„Inspecțiile oficiale în exploatațiile nonprofesionale înregistrate în Registrul național al exploatațiilor sunt programate a se efectua în două campanii, respectiv februarie – mai și septembrie-octombrie.

După finalizarea inspecțiilor în exploatațiile nonprofesionale din perioada februarie-mai, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranță Alimentelor analizează în detaliu modalitatea de realizarea a acestora și rezultatele obținute”

 

Pesta porcină africană nu va putea fi eradicată în România dacă nu sunt respectate în totalitate și de către toată lumea măsurile, destul de drastice, impuse de autorități, spune ministrul agriculturii Petre Daea. Acestea includ sacrificarea animalelor.

În primul său interviu în această chestiune, în exclusivitate la RFI, ministrul Daea spune că degeaba sunt făcute acțiuni de dezinfectare și de limitare a transporturilor de porci dacă oamenii nu le respectă.

De exemplu, afirmă șeful MADR, inconștiența unui crescător de porci din Brăila a dus virusul lângă o fermă cu 140.000 de capete. ”Într-o comună contaminată, și era sub supraveghere sanitar-veterinară, un cetățean a apelat la alți doi cetățeni, din altă comună, să-l ajute la o lucrare de construcții. Iar la plecare i-a plătit în porci – unuia i-a dat un porc, altuia un porc. Din nefericire, acești oameni nu erau din localitatea respectivă, erau tocmai din satul Lanurile, de lângă Viziru. Au plecat cu porcii acasă, porcii respectivi au murit, și iată cum au dus focarul (de pestă porcină africană – n.r.) în apropierea unui complex care are 140.000 de capete. Lucrurile acestea trebuie să fie înțelese de toată lumea, că acum este nevoie să ne dăm mâna și să acționăm pentru respectarea regulilor sanitar-veterinare impuse pentru fiecare localitate în parte. Este adevărat, sunt dureroase, dar altă soluție nu avem”, a spus, în exclusivitate pentru RFI, ministrul Petre Daea.

 

Articolul integral pe ZIARE.COM

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed