Probleme MARI pentru cel mai discret ”stăpân” al gazului

Alpha Bank a depus la Tribunalul Iași o cerere de deschidere a procedurii de insolvenți pentru compania Totalgaz Industrie din Iași, controlată de discretul om de afaceri Ioan Pârău, iar la o zi după aceea, societatea ieșeană a solicitat deschiderea procedurii de concordat preventiv, măsură prin care se încearcă fentarea intrării în insolvență. Totalgaz Industrie, cu activități  în “fabricarea de echipamente şi instalaţii pentru extracţia, transportul şi distribuţia gazelor naturale”, este practic ultimul mare ”stăpân” al gazului care nu a intrat până în prezent în procedură de insolvență sau faliment. Anul trecut, Condmag, compania controlată de Gheroghe Călburean a intrat în faliment, după ce rând pe rând, Dafora, Prospecțiuni, Armax Gaz au intrat în insolvență din cauza datoriilor imense acumulate și a reducerii investițiilor făcute de companiile petroliere.

 

Conform Supervizor, Totalgaz Industrie, înregistra datorii totale de 132.220.160 lei şi active circulante de 108.617.586 lei, din care stocuri de 82.444.500 lei, iar la finalul anului 2019 avea obligaţii restante la bugetele de stat în cuantum de 12.284.743 lei.

 

Potrivit definiției oferite de legea 85/2014, concordatul preventiv reprezintă contractul încheiat între debitorul aflat în dificultate financiară și creditorii săi care dețin cel puțin două treimi (2/3) din valoarea creanțelor acceptate și necontestate de debitor, omologat prin judecătorul sindic, contract prin care debitorul propune un plan de redresare a întreprinderii sale prin care, de asemenea, să fie acoperite creanțele creditorilor împotriva să. Condiția este că respectivii creditori să accepte și să sprijine  măsurile financiare, în vederea redresării întreprinderii debitorului, se explică pe blogul Avocatoo.ro. În mod real, procedura concordatului preventiv reprezintă un instrument juridic prin care este descurajată intrarea în insolvență a debitorului  și de asemenea este o alternativă a creditorilor care  își recuperează creanțele într-un cadru ordonat de măsuri destinate acoperirii creanțelor acestora. Toate acestea sunt făcute în contextul salvării întreprinderii care se află în dificultate, se mai arată pe sursa menționată.

 

Concordatul preventiv are caracter judiciar deoarece este aplicată de tribunal prin judecătorul sindic. Totodată, procedura are un caracter secret și urgent precum mandatul ad-hoc, toate cererile sunt judecate în camera de consiliu cu precădere și de urgență. Părțile sunt citate  în termen de 48 de ore de la primirea cererii, în ceea ce privește părțile aflate în străinătate, acestea vor fi citate prin intermediul mijloacelor rapide de comunicare.

 

O altă caracteristică a acestei proceduri este colectivitatea deoarece sunt chemați să participe toți creditorii debitorului, care votează proiectul de concordat acesta devenindu-le opozabil după ce a fost omologat chiar și în situația în care nu au semnat.  O altă trăsătură de asemenea de menționat a acestei proceduri este unitatea, deoarece la dată constatării vor fi suspendate urmăririle individuale ale creditorilor dar și curgerea accesoriilor creanțelor acestora, pe perioada concordatului preventive omologat creditorii nu vor putea cere deschiderea procedurii insolvenței împotriva debitorului. Practic, procedura de concordat preventiv este una lipsită de transparență și nu se publică nimic în Buletinul Procedurilor de Insolvență.

 

Publicația Top Iași scrie că Totalgaz Industrie este o afacere e a Ioan Pârâu (70%) și a soției sale Jănica (30%) și că mulți ani un etalon al industriei ieșene, extinzându-se la un moment dat pe piața externă, inclusiv în Africa. Înființată în urmă cu 26 de ani, firma are ca obiect principal de activitate fabricarea de echipamente şi instalaţii pentru extracţia, transportul şi distribuţia gazelor naturale: regulatoare de presiune, staţii de reglare – măsurare şi predare, robinete, dispozitive de blocare, supape de blocare, supape de descărcare, odorizatoare pentru gaze, amortizoare de zgomot, arzătoare pentru gaze, filtre, filtre-incalzitoare, filtre-separatoare, incalzitoare pentru gaze, separatoare pentru gaze şi alte echipamente de extracţie. Este lider naţional în producţia staţiilor de reglare-măsurare. În 2018, scrie Top Iași, firma a avut o cifră de afaceri de circa 45 de milioane de lei, un profit net de 870.000 de lei și 255 de angajați. Pe de altă parte, datoriile societății au crescut de la an la an, acestea fiind de circa 66 de milioane de lei în 2014 și 132 de milioane de lei în 2018. În plus, mai arată publicația amintită, firma a pierdut procesele prin care angajați au dat în judecată, anul trecut, societatea pentru întârzierea salariilor. De asemenea, Totalgaz Industrie, scrie Top Iași, a acumulat datorii către partenerii de afaceri. Delgaz Grid, de exemplul, cere instanței să oblige firma ieșeană să plătească 215 mii de lei, reprezentnd penalități de întârziere.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed