Un nou tip de infracţiune în restaurante

Ulei rânced furat din restaurante. E infracţiunea pe care poliţiştii americani o văd tot mai des în ultima vreme. Ultimul caz făcut public s-a întâmplat chiar acum două zile în Knoxville, la 5 dimineaţa când doi bărbaţi au fost prinşi în timp ce goleau cu furtunul rezervorul de ulei folosit al unui fast-food şi se pregăteau să încarce conţinutul într-un camion fără inscripţii. În ultimele săptămâni, 44 de cazuri similare au fost descoperite de autorităţi şi de regulă cantităţile confiscate sunt de ordinul sutelor de litri.

 

Dacă preţul biodiesel-ului creşte, creşte şi preţul uleiului folosit, spun colectorii autorizaţi citaţi de Bloomberg, aşa că furturile se înmulţesc. În ultima jumătate de an, o companie care ridică uleiul folosit din restaurante a trebuit să schimbe aproximativ o mie de lacăte de la rezervoarele clienţilor.

 

Contrabanda cu ulei rânced creşte fiindcă rafinăriile americane îl procesează acum în cantităţi record. Pentru a reduce dependenţa de combustibilii fosili, conform legii, producătorii trebuie să includă în carburantul vândut din ce în ce mai mult biocombustibil. În acest an petroliştii trebuie să folosească 7,5 miliarde de litri de biodiesel, maximul impus vreodată. Şi dacă de regulă sursa e etanolul extras din porumb, foarte folosit este şi uleiul ars.

 

Anul trecut 635.000 de tone de astfel de ulei au fost transformate în biodiesel. Iar estimarea e că anual pe piaţa neagră ajunge ulei folosit în valoare de 75 de milioane de dolari, bani obţinuţi de regulă de la rafinării.

 

Dacă în trecut uleiul rânced era folosit preponderent în fabricarea vopselurilor sau a mâncării de animale, acum principala sa utilizare e ca materie primă pentru biodiesel.

 

Asta generează o treime din cererea pentru ulei folosit. Şi cum biodieselul s-a scumpit cu 12% în ultimele trei luni, s-au înmulţit şi furturile de ulei din restaurante.

 

 

Absurdul situaţiei însă pune poliţia în dificultate. Autorităţile din Minnesota au început să urmărească o bandă de hoţi de ulei care atacau restaurantele din zonă. În final, cazul a fost închis fiindcă poliţiştii au ajuns la concluzia că timpul şi resursele folosite sunt prea mari pentru a prinde ceea ce în final sunt nişte hoţi de deşeuri. Colectorii legali însă spun că pierd o cincime din încasări din cauza acestora, aşa că unii dintre ei angajează detectivi privaţi şi oferă recompense de mii de dolari pentru depistarea hoţilor.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed