Wolfgang Schäuble: Ceilalţi europeni sunt „geloşi” pe Germania

„Mereu este aşa. Este ca într-o clasă (la şcoală), când obţii, uneori, cele mai bune rezultate. Cei care întâmpină un pic mai multe dificultăţi sunt un pic mai geloşi”, a declarat ministrul pentru postul public ZDF, răspunzând unei întrebări despre criticile ce se multiplică împotriva Germaniei, în special în Europa de Sud.

 

El a contestat, totuşi, faptul că germanii sunt consideraţi drept „răii” Europei, cum sugera jurnalista care îl intervieva. „Nu este aşa. Celelalte ţări ştiu foarte bine că noi ne asumăm responsabilităţile”, a spus el, subliniind asupra implicării contribuabililor germani în diferite planuri de ajutorare a unor ţări europene aflate în dificultate.

 

Această solidaritate „este în interesul nostru. Noi profităm de Europa, de posibilităţile (oferite de) oportunităţi (comerciale), de piaţa sa mare”, a continuat Schäuble. „Însă fiecare trebuie să îşi respecte angajamentele. Fiecare trebuie să îşi facă ordine în buget. Fiecare trebuie să fie competitiv economic. Iar cel care îşi asumă riscuri prea mari trebuie, de asemenea, să suporte costurile până la urmă”, a adăugat ministrul german.

 

„Ciprul este într-o situaţie dificilă. Oamenii din Cipru vor trăi o perioadă dificilă. Este inevitabil”, a mai declarat Schäuble.

 

Germania, percepută ca puterea ce promovează politici de austeritate în Europa, a fost vizată de aluzii cu privire la trecutul său nazist în cadrul unor manifestaţii, în ultimele zile, în Cipru, la fel cum a fost vizată anterior în Grecia, Italia, Portugalia sau Spania. Cancelarul german Angela Merkel a fost caricaturizată deseori prin comparaţie cu Adolf Hitler.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed