Arta NFT: noul fenomen care pare să susțină criptomonedele

Anul ăsta e despre NFT-uri, unde până acum era vorba despre criptomonede. De fapt, se susțin una pe alta. Ai nevoie de criptomonede ca să cumperi un NFT. Invers, ca să vinzi. Galeriile de artă, cunoscute pentru modul în care țin prețurile operelor sus (unele dintre ele), pot profita și de pe urma fenomenului. Dacă merită să cumperi NFT sau nu, depinde de fiecare în parte.

 

Vaccinurile anti-covid sunt experimentale? Ministerul Sănătății vine cu explicații

 

 

*NFT înseamnă non-fungible token. Acel token, care nu poate fi replicat, îi dă posesorului valoarea digitală.
Foarte pe scurt:
  • Încep să apară NFT made in Romania
  • NFT posibil să susțină criptomonedele și invers
  • Pe lângă platformele de licitații, încep să apară galerii de artă speciale dedicate fenomenului
  • O aplicație asemănătoare cu ideea de operă NFT ce a fost retrasă de Apple în 2008
  • Cum controlează unele galerii de artă prețul operelor

 

NU va fi nicio AUTOSTRADĂ. Un deputat știe ce se va întâmpla: Punem pariu?

 

Recent cântăreața româncă Delia a lansat și ea unele (două variante odată cu o nouă melodie – conține și câteva lucruri fizice, deci nu e doar NFT), iar mai nou un festival de muzică de la noi (Untold) a anunțat că va face același lucru (ar fi vorba de niște cărți de tarot). În timp ce unii dintre noi nu înțelegem de ce am deține un NFT, fenomenul ia avânt.

Pare că piața criptomonedelor are de câștigat, că pot fi folosite pentru achiziția de diferite bunuri digitale. Practic, criptomonedele devin mai importante.

Galeriile de artă pot profita de fenomen, împingând lucrările propriilor artiști în față. Despre cum funcționează galeriile și cum mențin prețurile ridicate s-a scris mult în trecut (În ultima parte a textului aveți pe scurt). Rămâne de văzut dacă se poate replica fenomenul și în lumea cripto.

Vor putea funcționa NFT-urile astea ca un soi de monedă? Nimic nu e imposibil. Dacă s-ar realiza schimbul printr-o galerie, atunci e clar că da. Vom vedea cum va evolua fenomenul.

(Ca o paralelă, într-un film era descris un proces de spălare de bani. Practic, unii dădeau cadouri (opere de artă) pentru politicieni, care puteau fi răscumpărate printr-o galerie, la un moment dat, dacă doreau asta).

Casele de licitații s-au mișcat mai repede în privința NFT. Probabil cel mai cunoscut caz este Christie’s care a vândut un NFT pentru suma de 69,3 milioane de dolari. Este vorba despre „Everydays: the First 5000 Days” – un colaj de 5000 de fotografii realizat de artistul digital Mike Winkelmann, cunoscut sub pseudonimul Beeple.

Bineînțeles, unii deja au anunțat crearea de galerii speciale.
Articolul integral pe HOTNEWS

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed