Care este varianta corectă, viruşi sau virusuri? În ce context se folosesc, de fapt

Perioada pandemiei a adus nu numai o criză sanitară și economică, ci și una…lingvistică. Astfel, mulți oameni au ajuns să se întrebe care este varianta corectă „viruși” sau „virusuri”? Redacția.ro oferă răspunsul:

Cum se zice corect: „viruși” sau „virusuri”. Ce arată dicționarul

Dacă nu știai, există o diferență între cele două variante de plural. Este foarte important, mai ales acum, când pandemia de coronavirus face ravagii în întreaga lume. Așadar, trebuie să știm să vorbim corect dspre toate aceste probleme cu care ne confruntăm în această zi.

Astfel, avem două variante de plural. Este vorba despre „viruși” sau „virusuri”. Cum se spune corect? Prima variantă este folosită în cazul în care avem probleme cu calculatorul sau laptopul, așadar, „viruși” este pentru problemele informatice.

În schimb, varianta de  „virusuri” este folosită pentru domeniul sănătății, pentru patologii sau alți agenți patogeni.

„Dacă suntem în domeniul informaticii, pluralul corect al substantivului virus este viruşi. Dacă trecem în domeniul medical, avem la dispoziţie două variante de plural. Putem spune şi virusuri şi viruşi, atunci când vorbim despre agentul patogen care produce îmbolnăvirea. Sunt cele două variante recomandate de dicţionarul ortografic. Eu ştiu că, în comunitatea medicală, se spune mai degrabă virusuri. Este varianta răspândită în discursul medicilor atunci când este vorba despre boli”, a explicat Ana Iorga, în cadrul emisiunii sale de la Antena 3.

Cele mai folosite cuvinte din 2020 au legătură cu pandemia

Sunt unele dintre cele mai folosite cuvinte ale anului 2020, pentru că ele desemnează situația în care ne aflăm și descriu virusul COVID-19. Pe primul loc a fost cuvântul lockdown. Pe listă se aflau și  coronavirus, distanțare socială, izolare sau șomaj tehnic sunt printre cele mai folosite cuvinte, aflându-se în topul zece.

„Limba este o reflectare a lumii care ne înconjoară, iar 2020 a fost dominat de pandemia globală. Am ales lockdown drept cuvânt al anului, deoarece încapsulează experiența comună a miliarde de oameni care au fost nevoiți să-și restricționeze viața de zi cu zi pentru a conține virusul. Lockdown-ul a afectat modul în care lucrăm, studiem, cumpărăm și socializăm.

Cu multe țări care intră într-un al doilea lockdown, nu este un cuvânt al anului de sărbătorit, dar este, probabil, unul care rezumă anul pentru cea mai mare parte a lumii”, a spus Helen Newstead, consultantul pentru conținut lingvistic Collins.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed