Exporturile României, în pericol

Există o foarte mare probabilitate ca avântul exporturilor mărfurilor românești să fie tăiat în lunile care urmează, în contextul în care primii cei mai importanți parteneri ai țării noastre au reintrat în recesiune.

 

Germania se află pe primul loc în topul principalelor țări partenere la export, în perioada ianuarie-martie 2014, potrivit datelor Institutul Național de Statistică (INS), cu o pondere de 19,9% din exporturi. O anchetă realizată de Bloomberg arată că PIB-ul Germaniei a scăzut în al doilea trimestru din acest an cu 0,1%, fiind primul declin al economiei Germane din 2012 încoace. O altă veste proastă venită din Germania este că industria manufacturieră a țării a înregistrat cea mai mare scădere din ultimii trei ani.

 

Al doilea partener la export al României este Italia. În total, 11,4% din exporturile țării noastre iau calea Italiei, potrivit datelor statistice oficiale. Din păcate, economia acestei țări a scăzut cu 0,2% în cel de-al doilea trimestru, raportat la primul trimestru din 2014, după o scădere de 0,1% înregistrată în primele luni ale anului.

 

Concluzia este că cele două țări care absorb o mare parte din produsele românești nu vor mai avea aceeași capacitate de cumpărare și ne putem aștepta ca volumul achizițiilor să se reducă simțitor.

 

De altfel, un avertisment în acest sens a fost lansat de președintele Traian Băsescu încă de la jumătatea lunii iulie, de la discuția de la Cotroceni pe tema reducerii CAS, dintre șeful statului, pe de o parte, și premierul Victor Ponta și ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, pe de altă parte. „Doamna ministru, se colectează suplimentar, din creşterea economică, atât? Dar bănuiesc că aţi observat că Germania, Franţa, Italia, au intrat în declin şi asta ne va afecta”, i-a spus președintele Traian Băsescu ministrului Ioana Petrescu.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed